Venemaa võib hakata Põhja-Korea küsimuses võtmerolli mängima (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea meeskoor Tšaikovski kontserdisaalis Moskvas esinemas.
Põhja-Korea meeskoor Tšaikovski kontserdisaalis Moskvas esinemas. Foto: Pavel Golovkin/AP/Scanpix

Kui USA ja Hiina Pyongyangi survestamises kokkuleppele jõuavad, jääb küsimus Venemaa rollist paariariigi edasise käekäigu osas, vahendab Reuters.

Põhja-Korea liider Kim Jong-un ei saatnud esimesena uue aasta õnnitlusi mitte Hiina ega teiste liitlaste riigipeadele, vaid Vene president Vladimir Putinile.

Mõned uurijad väidavad, et Põhja-Korea võib Hiina toetuse kadudes pöörata pilgu Venemaa poole. Praegu moodustab Põhja-Korea kaubavahetus Hiinaga umbes 90 protsenti riigi kogu väliskaubandusest, kuid Peking võib kehtestada Pyongyangi tuumaprogrammi vastu majanduslikud sanktsioonid.

Venemaa ja Põhja-Korea vahelise kaubavahetuse suurenemisest ei ole praegu mingit märki, kuid äri- ja transpordiühendused on kahe riigi vahel tihenenud.

Järgmisel nädalal alustab tööd Põhja-Korea ja Vladivostoki vahel seilav praam, mis veab kahe riigi vahel kuus korda kuus kuni 200 reisijat ja tuhat tonni kaupa.

Eelmisel nädalal laadisid Vladivostokis ka viis Põhja-Korea lipu all seilavat õlitankerit, mille last ei ole teada.

Varem sel aastal külastasid Vene ametnikud Pyongyangi, et arutada raudteetranspordialast koostööd.

«Põhja-Korea ei hooli Hiina survest, kuna seal samas kõrval on Venemaa,» sõnas Põhja-Korea ekspert Leonid Petrov. «Pyongyang on pool sajandit Pekingit ja Moskvat ära kasutanud, lastes neil võistelda majandusabi ja riigi mõjutamise osas.»

Venemaa, eriti Vladivostok, on koduks ühele suurimale põhjakorealaste diasporaale maailmas, kes saadavad iga kuu koju tuhandeid dollareid majandusabi.

Kuigi Venemaa ei ole avaldanud vastuseisu Põhja-Koreale kavandatavate ÜRO sanktsioonide suhtes, on Kremli toetus USA juhitud initsiatiividele kaheldav.

Donald Trump ja Vladimir Putin pidasid eile telefonivestluse, kus arutasid ka Põhja-Korea küsimust, kuid mingeid teateid kokkulepetest ei järgnenud.

Oxfordi ülikooli Vene-eksperdi Samuel Ramani sõnul on Pyongyangi toetamine Venemaale majanduslikult kasulik. Tema sõnul näitaks see, et Venemaa on lojaalne partner läänele vastanduvatele riikidele.

«Kuna Venemaal on lähedased majanduslikud sidemed teiste läänele vastanduvate riikidega, nagu Süüria, Iraani ja Venezuelaga, on Venemaa-Põhja-Korea sümboolsel liidul strateegiline tähtsus,» lausus Ramani.

Venemaa on juba võtnud üle lennukikütuse tarnimise Põhja-Koreasse pärast seda, kui Hiina oma ekspordi kaks aastat tagasi peatas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles