Kuidas Vene raha läbi Läti Le Peni kätte liikus

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantslasest europarlamendi liikmel Jean-Luc Schaffhauseril oli rahade hankimises Le Penile kanda oma osa.
Prantslasest europarlamendi liikmel Jean-Luc Schaffhauseril oli rahade hankimises Le Penile kanda oma osa. Foto: Mihhail Sokolov / TASS / Scanpix

Lätlasest äritegelast kahtlustati selles, et ta aitas korraldada skeeme, mis suunasid Venemaalt pärit raha Prantsusmaa paremäärmuslikule presidendikandidaadile Marine Le Penile.

Vilis Dambiņši nimeline vahendusfirma juht – kelle ettevõte tegeleb ka Vladimir Putini eriesindaja Aleksander Babakovi perekonna rahaasjadega – kohtus portaali Rebaltica.lv andmeil isiklikult kahe esindajaga, kes kuuluvad Le Peni erakonda Rahvusrinne. Nad olevat uurinud võimalusi Venemaalt laenu saada.

Üks võtmetegelasi selles tehingus oli portaali andmeil prantslasest europarlamendi liige Jean-Luc Schaffhauser, kes oli juba varem koos Babakoviga aidanud erakonnal Venemaalt laenu saada. Dambiņš ja Schaffhauser kohtusid mullu märtsis Šveitsis, kirjutab EUobserver. Schaffhauser ise kinnitas: ta tahtis tõepoolest raha laenata. Dambiņš olla talle andnud mitu konkreetset soovitust paslike pankade kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles