USA hoiatab Põhja-Koread sanktsioonide eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister Rex Tillerson
USA välisminister Rex Tillerson Foto: Reuters / Scanpix

USA välisminister avaldas lootust, et riigil õnnestub koostöös Hiinaga Põhja-Korea tuumaprogramm peatada, kuid hoiatas, et nurjumise korral on oodata sanktsioone.

USA välisminister Rex Tillerson rääkis ministeeriumi töötajatele «kolmanda riigi sanktsioonidest», hoiatades, et Hiina ettevõtted võivad koostöö eest Pyongyangiga löögi alla sattuda.

Tema sõnul on Hiina kinnitanud, et toetab Korea poolsaare tuumavabaks muutmist, kuid Washington paneb nende abivalmiduse proovile.

USA ärgitab maailma suurriike täitma ÜRO Julgeolekunõukogu sanktsioone Põhja-Koreale igas punktis, sest seda ei ole keegi seni veel teinud.

«Me kavatseme nõuda inimestelt nende täielikku rakendamist. Me ütleme neile, et me jälgime, mida te teete,» sõnas Tillerson. «Kui me näeme, et te ei täida neid, kui me näeme kompaniisid või üksikisikuid sanktsioone rikkumas, võtame teiega ühendust ja soovitame asjaga tegelda.»

Tillerson lisas: «Kui te suuda või lihtsalt ei taha poliitilistel põhjustel selle eest hoolt kanda, teeme seda meie. Me kasutame nende vastu sanktsioone kolmandate riikide kaudu.»

Hiina on kiitnud heaks Põhja-Koreale tuumaprogrammi tõttu kehtestatud ÜRO sanktsioonid, kuid USA vaatlejate arvates võimaldavad Hiina pangad jätkuvalt Pyongyangile juurdepääsu rahvusvahelistele rahalistele vahenditele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles