Tsahkna NATO peasekretärile: parim heidutus on tegutsemine (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Margus Tsahkna kohtus Brüsselis NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga.
Kaitseminister Margus Tsahkna kohtus Brüsselis NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. Foto: Kaitseministeerium

Kolmapäeval Brüsselis NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga kohtunud kaitseminister Margus Tsahkna rõhutas, et Eestisse jõudnud alliansi lahingugrupp on kindel tunnistus NATO elujõulisusest, märkides, et parim heidutus on tegutsemine.

«Parim vahend NATO heidutusvõime edastamiseks on liitlaste pidevad aktiivsed tegevused. Eestisse jõudnud alliansi lahingugrupp on parimaks märgiks sellisest aktiivsest heidutusest,» ütles kaitseminister Tsahkna. «NATO on tõestanud, et ta on valmis ka kiirelt ja tõhusalt tegutsema. Liitlaste kohalolek Eestis on suurepärane näide sellest, et NATO on valmis rääkima jõuliste sõnumitega,» lisas minister.

Kaitseminister Tsahkna kinnitas peasekretär Stoltenbergile, et viimasel ajal hoogustunud Euroopa Liidu ja NATO vaheline koostöö saab toimima konkreetsete tegevuste kaudu ka Eesti Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise ajal.

«Eesti on huvitatud, et jätkuks tihe kaitsekoostöö EL ja NATO vahel, et liitlaste-vaheline kulude jagamine ja piisavad investeeringud riigikaitsesse oleks liitlasriikidel jätkuvalt päevakorral,» ütles Tsahkna. «Kaitsekoostöö edendamise ühe etapina kiitis valitsus oma tänasel Brüsselis peetud istungil heaks Eesti liitumise EL kaitseinitsiatiiviga PESCO,» märkis minister.

Alaline struktureeritud koostöö PESCO on EL Lissaboni lepingus sätestatud koostöö mudel, kus rühm liikmesriike võtab endale siduvamad kohustused. PESCO üldised kohtused on seotud riiklike võimete arendamise ja EL lahingüksustes osalemisega. Viis valdkondlikku kohustust on seotus kaitseinvesteeringute ja ühishangete, võimete ühildamise, väeloome, võimelünkade kõrvaldamise ja võimearendusega.

Tsahkna ja Stoltenbergi kohtumisel oli kõne all ka võitlus terrorismiga.

«NATO ülesanne on panustada senisest rohkem terrorismivastasesse võitlusesse,» sõnas Tsahkna ja tõi esile, et valitsus otsustas kolmapäeval Brüsselis toimunud istungil toetada osalust Iraagi kaitsevõime ülesehituse toetamise koolitusprogrammis.

«Kõik Eesti kaitseväe missioonid on viimasel ajal suunatud lõunapoole,» nentis kaitseminister.

Tsahkna sõnas ka, et Eesti on mitmes mõttes NATO-s unikaalsel positsioonil. Ta märkis, et Eesti on NATO-s eestkõnelejaks küberjulgeolekut puudutavatel teemadel ning samuti on Eesti üks väheseid riike, kes täidab kahe protsendi kriteeriumi.

Ka sõnas kaitseminister, et NATO on omaks võtnud Eesti hinnangud Venemaa kohta. «Nüüd saadakse NATO-s aru sellest, millest me oleme pikka aega rääkinud,» sõnas Tsahkna.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles