Independent: Hiina kutsub oma kodanikke Põhja-Koreast lahkuma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea ballistilised raketid sõjaväeparaadil
Põhja-Korea ballistilised raketid sõjaväeparaadil Foto: Wong Maye-E/AP/Scanpix

Väidetavalt kutsub Hiina saatkond Põhja-Koreas elavaid Hiina kodanikke riigist lahkuma kartuses, et pinged Pyongyang'i ja Washingtoni vahel võivad eskaleeruda.

Hiina saatkond Põhja-Koreas soovitab Korea-Hiina elanikel tagasi Hiinasse tulla, sest Põhja-Korea sõjalised provokatsioonid võivad viia vastasseisuni USAga, vahendas Independent väljaannet Korea Times.

USAs asuva, kuid Aasia maades uudiseid edastava raadiokanali Radio Free Asia väitel hakkas saatkond elanikele sellesisulisi sõnumeid saatma möödunud kuul. Raadiokanal tsiteeris meest, kes elab Põhja-Korea pealinnas Pyongyang'is, ja kelle väitel võeti saatkonnast temaga ühendust.

Anonüümseks jääda soovinud mees sõnas, et ta külastab Hiinat iga mõne kuu tagant. Aprillis võeti aga temaga ühendust ja paluti Hiina saabudes jääda sinna kauemaks. Seetõttu otsustas ta lahkuda Põhja-Koreast planeeritust kuu aega varem.

«Saatkond ei ole kunagi andnud sellist hoiatust. Ma olin mures ja lahkusin kiirustades maalt (Põhja-Koreast - toim),» ütles ta raadiokanalile. 

Tema väitel on aga enamik Pyongyang'is elavaid Korea-Hiina elanikke hoiatust ignoreerinud. 

Eile kutsus Hiina Ühendriike ja Põhja-Koread taastama võimalikult kiiresti kontakte, et hoida ära pingete edasine eskaleerumine Korea poolsaarel. Hiina välisministeeriumi kõneisik Geng Shuang ütles, et Washington ja Pyongyang peavad astuma rahu suunas konkreetseid samme.

Geng Shuang nõudis eile ka Lõuna-Koreasse paigaldatud USA raketikaitsesüsteemi viivitamatut peatamist. «Hiina positsioon on selge ja kindel. Oleme vastu THAAD-süsteemi paigutamisele Lõuna-Koreasse ja kutsume asjaosalisi seda viivitamatult peatama,» ütles Hiina välisministeeriumi esindaja Geng Shuang mõni tund pärast USA teadet, et raketikilp on tegevusvalmis.

USA president Donald Trump avas esmaspäeval usutluses Bloombergile ukse võimalikuks tulevaseks kohtumiseks Põhja-Korea liidri Kim Jong-uniga. Trump ütles, et tal oleks au Kimiga kohtuda, kui tingimused on selleks kohased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles