Põhja-Korea meedia hoiatas Hiinat tagajärgede eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiina lipp Pekingis.
Hiina lipp Pekingis. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix

Hiina «hoolimatud avaldused» Põhja-Korea tuumaprogrammi suunal panevad Pyongyangi kannatuse proovile ning see võib kaasa tuua tõsiseid tagajärgi, kirjutas eile Põhja-Korea riigimeedia.

Põhja-Korea riigimeedia kritiseerib Hiinat otse harva. Üldiselt öeldakse kriitilistes artiklites Hiina kohta ainult naaberriik. Pyongyangi peamine kaubanduspartner ja peamine toetaja Hiina ärgitab liitlast USA survel peatama oma tuuma- ja raketiprogrammi.

Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA vahendas artiklit, milles öeldi, et rida absurdseid ja hoolimatuid avaldusi on nüüd Hiinast kuulda iga päev, kuid see muudab praeguse halva olukorra veel pingelisemaks.

Kirjutist ei omistatud ühelegi riigiametile ega -ametnikule. Selle kirjutaja kohta oli toodud välja ainult nimi – Kim Chol.

Artiklis viidati Hiina riigimeedia avaldustele, milles Pyongyangi hinnangul lükati süü kahepoolsete suhete halvenemise eest Põhja-Koreale ning esitati jõuetuid vabandusi USA pilli järgi tantsimise õigustamiseks.

«Hiina ei tohiks enam kompida Põhja-Korea kannatlikkust,» öeldi artiklis. «Hiinal on paras aeg mõelda rasketele tagajärgedele, mis kaasnevad Põhja-Korea ja Hiina (suhete) tugisamba hooletu lõhkumisega.»

Hiina riigimeedia hakkas hiljuti regulaarselt avaldama Põhja-Korea tegevust kritiseerivaid artikleid.

Valitseva Hiina kompartei avaldatud tabloid Global Times hoiatas täna toimetajaveerul, et Põhja-Korea sammud ähvardavad lõhkuda 1961. aastal sõlmitud leppe, milles pooled lubasid hoiduda vastastikusest sõjalisest agressioonist. Lisaks ärgitati Pyongyangi lõpetama tuumakatsetused.

Viimastel päevadel on leht hoiatanud ka, et Hiina suudab anda tagasilöögi mis tahes osapoolele, mis ületab punase joone ning kehtestab Põhja-Koreale naftaembargo, kui viimane peaks tegema uue tuumakatsetuse.

Põhja-Korea riigimeedia vastas eile, et Hiina on see, kes on ületanud punase joone.

Hiina president ärgitab Põhja-Korea asjus vaoshoitusele

Hiina president Xi Jinping ärgitas kõiki Põhja-Korea küsimuse osapooli end vaos hoidma ning jätkama dialoogi ja läbirääkimisi, et jõuda tuumavaba Korea poolsaareni, teatas eile Hiina meedia.

Xi arutas eile telefonivestluses Filipiinide riigipea Rodrigo Dutertega Põhja-Koread. Duterte rõhutas Pekingi tähtsat rolli Korea poolsaarel rahu saavutamises, kirjutas Hiina riiklik uudisteagentuur Xinhua.

Duterte pressiesindaja Ernesto Abella ütles täna, et liidrid arutasid olukorda regioonis ning Duterte kinnitas, et Filipiinid on huvitatud rahust ja stabiilsusest.

USA püüab veenda Hiinat Põhja-Korea raketi- ja tuumakatsetuste peatamise nimel rohkem pingutama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles