Video: Marine Le Peni kampaania T-särgid valmistati Bangladeshi odavtööjõuga

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa Rahvusrinde toetaja partei logoga T-särgis.
Prantsusmaa Rahvusrinde toetaja partei logoga T-särgis. Foto: EMMANUEL FOUDROT/REUTERS/Scanpix

Prantsuse paremäärmuslasest presidendikandidaadi Marine Le Peni kampaania T-särgid valmistati odavtööjõudu kasutades Bangladeshis ja need ei ole valmistatud Prantsusmaal, kuigi Le Pen peab end Prantsuse majandusedu eest võitlejaks.

Le Pen on mitmel korral rõhutanud, et ta kaitseb Prantsusmaa huve globaalsel areenil ja aitab tuua tootmise tagasi Prantsusmaale, kuid nüüdse informatsiooni valguses ei mõtle paremäärmuslik presidendikandidaat tegelikult majanduspatriotismile, edastab The Telegraph.

Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Prantsuse meedia teatel oli Le Peni varasemal ajal müüdud kampaaniasärkide etikettidel selgelt näha, et need on valmistatud Bangladeshis, kuid selle nädala alguses Pariisi eelinnas Villepinte’is toimunud sündmusel müügil olnud polosärkidelt olid etiketid ära lõigatud.

Marine Le Peni kampaania T-särgid
Marine Le Peni kampaania T-särgid Foto: Kuvatõmmis/Youtube

Reporterid leidsid ühe mannekeeni seljast särgi, millel oli etikett alles ja seal oli selgelt kirjas, et särk on valmistatud Bangladeshis, mis on tuntud nii odavtööjõu kui tekstiilitööstuse poolest.

Ajakirjanike arvates näitavad Bangladeshis valmistatud T-särgid, et Le Pen ei pea kinni välja käidud lubadustest ja «Made in France» eelistamisest. Kampaania juhid selgitasid, et särgid võidi valmistada teises riigis, kuid säkidel olev tikand valmis Prantsusmaal ja see on piisav.

«Need särgid ei ole Le Peni valimisprogrammis ära tooduga vastuolus, sest me palusime Prantsusmaal valmistatut ja tikand särkidel on tehtud Prantsusmaal ehk lõplik valmimine toimus siin. Meid särkidega varustanutel tekkis tööjõuprobleem ja see lahendati. Kogu tootmine Prantsusmaal oleks liiga kulukas, kuid nüüd said tööd nii ühed kui teised,» teatasid kampaaniajuhid.

Prantsuse meediat huvitas ka küsimus, et miks Le Peni kampaaniasündmusel müüdud särkidest osal  olid etiketid eemaldatud. Särke müünud firma esindajad ei osanud sellele vastata.

Möödunud nädalal astus Marine Le Pen Rahvusrinde (Front National) juhi kohalt tagasi öeldes, et tegi seda, kuna tal on siis paremad võimalused «kõiki prantslasi esindada».

Rahvusrinne ja Le Pen on ka varem T-särgi skandaalis olnud. Möödunud aastal ilmnes, et selle partei liikmete jaoks ostetud särgid valmisid Marokos, mitte Prantsusmaal.  

2012. aastal teatas väljaanne France Soir, et Rahvusrinde e-poes müüdavad T-särgid on valmistatud Bangladeshi odavtööjõuga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles