Soini: Ukraina konflikt takistab enim Moskvaga suhteid parandamast (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Euroopa Liidu ja Venemaa suhete normaliseerumise suurim takistus on Ukraina konflikt, ütles Soome välisminister täna.

Timo Soini tõdes ühisel pressikonverentsil Soomes visiidil viiviva Vene välisministri Sergei Lavroviga, et Minski lepete täitmine ei ole edenenud soovitud viisil.

Soini sõnul püüdis ta Lavrovi mõjutada, et Venemaa kasutaks oma mõjuvõimu Ukraina konflikti lahendamiseks.

Soome välisminister Timo Soini ütles ühisel pressikonverentsil Lavroviga, et Soome transponderite ettepanek edeneb hästi, vahendas Soome rahvusringhääling Yle.

Jutuks tuli ka tranponderite küsimus. NATO on teatanud valmidusest vaagida üksikasjaliselt Venemaa ja Soome ettepanekut nõuda Läänemere kohal lendavatelt lennukitelt transponderi sisselülitamist, märkis Lavrov.

«Meile öeldi hiljuti, et nad (NATO) on valmis arutama meie ettepanekut detailselt, aga seni ei ole seda juhtunud,» ütles Vene valisminister ajakirjanike küsimustele vastates.

Lavrovi sõnul ei ole Läänemere piirkonna lennuohutuse pärast muretsenud NATO riigid Vene-Soome ettepanekule poole aasta jooksul vastanud.

Soini lisas, et Soome transponderite ettepanek edeneb hästi, vahendab Yle.

Visiidi eel rääkis Helsingi ülikooli uurija Hanna Smith Aamulehtile, et Vene ja Soome suhted on muutunud varasemate aastatega võrreldes konstruktiivsemaks.

Üheks märgiks selle kohta on näiteks Vene välisministeeriumi eilne avaldus, mille kohaselt on suutnud Soome ja Venemaa maandada kahjulikku mõju, mida nende kahepoolsed suhted tunda on saanud. Selle põhjustena toob Vene välisministeerium välja ebasoodsa poliitilise kliima ja Euroopa Liidu hävitusliku Venemaa-poliitika.

Pärastlõunal kohtub Lavrov Soome presidendi Sauli Niinistöga, kus teiste teemade kõrval tuleb jutuks Vene riigipea Vladimir Putini sel suvel kavas olev Soome-visiit. Külaskäigu täpset kuupäeva pole veel välja kuulutatud.

Putin ütles märtsis, et on valmis kohtuma Soomes ka USA presidendi Donald Trumpiga, kui peatselt Arktika Nõukogu eesistujaks saav Soome on nõus seda ühenduse tippkohtumise raames võõrustama.

Lavrov märkis siiski täna pressikonverentsil, et lähiajal ei ole kavas Vene ja USA riigipeade kohtumist Soomes plaanis, vastates ajakirjanike küsimusele, et Putin ja Trump vestlesid hiljuti telefonitsi ning jutuks tuli võimalik kokkusaamine Saksamaal 7.-8. juulini toimuval G20 tippkohtumisel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles