Tšehhi president rahuldas peaministri tagasiastumise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšehhi president Milos Zeman kohtus Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotkaga.
Tšehhi president Milos Zeman kohtus Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotkaga. Foto: Michael Dolezal/AP

Tšehhi president Miloš Zeman šokeeris neljapäeval peaminister Bohuslav Sobotkat, nõustudes tema tagasiastumisega enne, kui too jõudis seda ametlikult üldse esitada.

Tšehhi peaminister Bohuslav Sobotka teatas neljapäeval, et lükkas edasi oma tagasiastumisavalduse esitamise, soovides enne jõuda kokkuleppele koalitsioonivalitsuse püsimiseks.

Sobotka saabus neljapäeval Praha lossi, et pidada presidendiga konsultatsioone seoses otsusega astuda koos valitsusega tagasi rahandusministri Andrej Babise hämarate äritehingute tõttu.

Sobotka pidi president Miloš Zemanile esialgsete plaanide järgi esitama ka tagasiastumisavalduse. Neljapäeval teatas ta selle sammu edasilükkamisest mai teise poolde.

Meedia teatel võttis Zeman Sobotka vastu sõnadega, et rahuldab peaministri tagasiastumisavalduse ning tänas teda tehtud töö eest.

Silmnähtavalt šokeeritud Sobotka ütles, et president ei oleks pidanud sellist stseeni korraldama. Seejärel suundusid Zeman ja Sobotka kõnelusi pidama.

Peaministri sõnul astub ta ametlikult tagasi 20. mai paiku, rõhutades, et tema partei on valmis moodustama valitsust olemasoleva koalitsiooni alusel.

Nii välisminister Lubomír Zaorálek kui siseminister Milan Chovanec on teatanud valmidusest Sobotkat valitsusjuhi kohal asendada kuni sügisel toimuvate valimisteni.

Sobotka vasakpoolne CSSD on olnud koalitsioonivalitsuses võimul alates 2014. aastast. CSSD partnerid on tsentristlik ANO ja paremtsentristlik KDU-CSL.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles