Jaapani peaminister: olukord tuumajaamas püsib ettearvamatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani peaminister Naoto Kan.
Jaapani peaminister Naoto Kan. Foto: SCANPIX

Jaapan teatas täna, et valitsus on Fukushima tuumajaama osas maksimaalselt valvel.

Tuumajaamas on väga radioaktiivse vee tõttu seiskunud parandustööd ning pinnasest on leitud plutooniumi, vahendab AFP.

11. märtsil Jaapanit tabanud 9,0-magnituudine maavärin ja järgnenud tsunami lõid rivist välja tuumajaama jahutussüsteemid ning alates sellest ajast on pidevalt loodusesse radiatsiooni lekkinud. Päästemeeskonnad on jahutanud ülekuumenevaid reaktoreid tuletõrjeautode ja pumpade abil. Eile kinnitas valitsus, et tõenäoliselt on toimunud reaktorituuma osaline sulamine.

Peaminister Naoto Kan möönis, et olukord tuumajaamas püsib ettearvamatu ning sõnas, et tema valitsus võtab probleemi maksimaalse valmisolekuga käsile.

Valitsuse esindaja Yukio Edano sõnas, et olukorra ohjamiseks on jätkuvalt peamiseks ülesandeks reaktorite jahutamine. «Peame ära hoidma kütusevarraste kuumenemise ja kuivalejäämise. Jahutamise jätkamine on vältimatu… Peame veega varustamist kõige olulisemaks,» selgitas Edano.

Jaapani tuumaohutusagentuuri esindaja Hideiko Nishiyama teatas, et plutooniumi leidmine pinnasest viitab üheselt kütusevarraste kahjustusele.

Jaapan on evakueerinud inimesed 20 km raadiuses tuumajaamast ning soovitas tungivalt lahkuda inimestel ka 30 km raadiuses.

Keskkonnakaitseorganisatsioon Greenpeace mõõtis omal käel radiatsiooni ka 40 km kaugusel tuumajaamast Iitate linnas ning soovitas valitsusel piirkond evakueerida.

«Iitatesse vaid paariks päevaks jäämine võib tähendada maksimaalse lubatud aastase radiatsioonikoguse saamist,» sõnas organisatsiooni radiatsiooniekspert Jan van der Putte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles