Vene kindrali arvates on Soome juba praktiliselt NATOs (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene kindral Valeri Gerassimov
Vene kindral Valeri Gerassimov Foto: Valery Sharifulin/Valery Sharifulin/TASS/Scanpix

Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülem, kindral Valeri Gerassimov esines aprilli lõpul Moskvas toimunud rahvusvahelisel julgeolekukonverentsil, rääkides seal Euroopa muutunud julgeolekuolukorrast ning NATO ja Venemaa suhetest.

Gerassimovi arvates on NATO viimase aja aktiivsus muutnud varasemal ajal stabiilsuse ja rahuga silma paistnud Euroopa pingekoldeks, kus nägemused ja huvid põrkuvad, edastab iltalehti.fi.

Vene kindral Valeri Gerassimov
Vene kindral Valeri Gerassimov Foto: Grigoriy Sisoev/Sputnik/Scanpix

Vene kindrali sõnul on Venemaa ja NATO suhted madalseisus, viimati olid need sellised 20. sajandi külma sõja tipp-perioodil.

Gerassimovi teatel mängib Venemaa ja NATO suhete halvenemises ning Euroopa muutunud olukorras suurt rolli NATO üksuste lisandumine Venemaa piiri juures paiknevatele aladele, mille tõttu on Venemaa sunnitud tegema sama ehk liigutama oma üksusi piirialadele.

Venelasest kindrali silmis on nii Soome, kuid võimalik, et ka Rootsi praktiliselt NATOs, kuigi nad ametlikult ei kuulu sellesse allianssi.

Gerassimov illustreeris oma kõnet piltide ja graafikaga, millel oli ära toodud NATO üksuste paiknemine Euroopa aladel ning ta rõhutas, et Soome ja Rootsi aitavad NATO üksuste liikumisele ja paiknemisele omalt poolt aktiivselt kaasa. See tähendab, et nende kahe riigi sadamad, lennuväljad ja maanteed on NATO vägede kasutuses.

Vene kindral Valeri Gerassimov
Vene kindral Valeri Gerassimov Foto: Viktor Tolochko/Sputnik/Scanpix

Soome militaarvõimude teatel erineb nende nägemus Venemaa kindrali nägemusest. Soome valitsuse välis- ja julgeolekupoliitika komisjoni raporti kohaselt mängib NATO Euroopas julgeoleku ja stabiilsuse tagamisel keskset rolli ja Soome soovib olla ühenduseväline partner. 

Soome esindajad rõhutasid, et Soome teeb NATOga koostööd, kuid ei kuulu sellesse ühendusse.

Soome raportis rõhutatakse, et Soome ja NATO koostöö puhul ei saa rakendada artiklit viis, mis puudutab ainult liikmesriike ja mille kohaselt ei pea NATO tulema Soomele rünnaku korral appi. NATOsse kuuluva riigi ründamine tähendab seda, et rünnatakse kogu allianssi ning seega asub NATO nii poliitiliste kui sõjaliste vahenditega kaitsma liikmesriigi vabadust.

Soome teatas veel 2012. aastal, et ei soovi NATO liikmeks  saada, kuid kuna Euroopas ja kogu maailmas on olukord muutunud, ei olda selles küsimuses enam jäigal seisukohal, vaid jälgitakse toimuvat ja ei välistata, et mingil ajal tulevikus võib Soomest saada NATO liige.

Soome politoloogide teatel tähendas kindral Gerassimovi Soome rõhutamine seda, et Venemaal on pandud tähele Soome NATOsse suhtumise muutust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles