Pentagon tunnistas üles: märtsis tabas USA õhulöök Süürias mošeekompleksi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA-juhitud koalitsiooni meditsiinihelikopter möödunud kuul Süürias.
USA-juhitud koalitsiooni meditsiinihelikopter möödunud kuul Süürias. Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Ühendriikide märtsis antud õhulöök tabas Süürias mošeekompleksi hoonet, teatasid eile kaks kõrget kaitseametnikku CNNile.

16. märtsil toimunud rünnakut järel tõrjus Pentagon päevade kaupa vastavaid süüdistusining väitis, et mošeed ei tabatud ning rünnakul tsiviilohvreid polnud. Kaitseministeeriumi väitel sai löögi hoopis mošeest 12 meetri kaugusel olnud hoone, kus äärmusrühmituse Al Qaeda liikmed pidasid parajasti koosolekut.

Uurimise tulemusel selgus, et pihta saanud hoonet oli varem kasutatud usulistel eesmärkidel. Tavaliselt õhulööke usuliste kombetalitustega seotud ehitiste, haiglate ja koolide pihta ei tehta. Siiski võivad ka antud tüüpi asutused oma immuunsuse kaotada, kui neid kasutavad terroristid ja ühtegi tsiviilisikut kohal ei ole.

USA kaitseametnike sõnul uskusid Ühendriigid, et hoonet kasutavad äärmuslased, kuid kumbki ei soostunud avaldama, kas see oli olnud rünnakukeelunimekirjas või sealt eemaldatud.

Ühe ametniku kinnitusel kasutati pihta saanud maja siiski aeg-ajalt ka usulistel eesmärkidel ning see oli hoone põhifunktsioon.

Pentagoni pressiesindaja Jeff Davis oli rünnaku järel näidanud ajakirjanikele hoonete aerofotot, seal oli näha mošeed ning selle lähedal suuremat sorti ehitist, millest pool oli ilmses õhulöögis hävinud. USA kaitseministeerium ei suutnud siis veel öelda, kas pihta saanud maja oli usuhoone või mitte, vaid kinnitas ainult, et ametnikud olid kindlad, et tegu oli islamistide kohtumispaigaga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles