Video: Sean Spicer ei tea, kas tegemist on müüri või taraga?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sean Spicer
Sean Spicer Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Valge Maja pressijuht Sean Spicer rääkis kolmapäeval toimunud pressikonverentsil president Donald Trumpi poolt välja käidud USA-Mehhiko piirile rajatava müüri teemal, kuid tal tekkis vaidlus kohal olnud ajakirjanikuga.

Spicer selgitas reporteritele ja näitas slaide, milliseid müüriprojekte on välja pakutud, samas segas teda paremäärmusliku väljaande Breitbart esindaja Charlie Spiering, kes ei jäänud Spiceri selgitustega rahule, edastab The Independent.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Spiering küsis Spicerilt, et kas kahe riigi piirile plaanitav tõke on tugev müür või tara, mida on lihtne lõhkuda.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Kui Spicer näitas slaidi betoonmüürist, siis nentis Spiering irooniliselt, et kas see ongi kurikuulus läbimatu ja ületamatu müür, mida Trump lubas USA kaitseks ehitada.

Spiering esitas küsimuse, et kas Trump ja tema administratsioon valetasid avalikkusele, kui lubasid USA lõunapiirile tugeva betoonmüüri ehitada, kuid kui nägid selle ülisuuri kulutusi, siis lepivad olemasoleva tara lappimise ja vaid mõnda paika, kus tara on praktiliselt olematu, uue ehitamisega.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: JONATHAN ERNST/Reuters/Scanpix

Spicer näitas siis rea slaide praegu USA-Mehhiko piiril olevast tarast, mis vajab parandamist ja lisas, et kongress on valmis andma parandustöödeks miljoneid dollareid.

Uue plaani kohaselt ei saa USA lõunapiir täisulatuses tugevat betoonmüüri, vaid ainult osa.

«Selline näeb välja praegune piiriala kaitsetara,» teatas Spicer kui näitas pilte üsna lagunenud ja roostest tarast.

Kui Spicer pani ette slaide, millel oli näha uusi piirikaitseobjekte, küsis Spiering, et kas tegemist on müüri või taraga.

Sean Spicer
Sean Spicer Foto: CNP/Ron Sachs - CNP/Sipa USA/Scanpix

Spicer vastas, et kongressis olid arutlusel mitmed erinevad müüri ja tara projektid ning piltidel on müür, kuid ajakirjanik vaidles vastu, et tema näeb tara.

«Selle ametlik nimetus on piirikindlustis,» teatas Spicer, näidates pilti,  millel on näha betoonist alusmüüri, mille ülemises osas on metallist takistused.  

Spiering küsis omakorda, et kas Trump seda lubaski, kuid Valge Maja pressijuht viis jutu rahale ja eelmisele presidendile Barack Obamale. 

USA  meedia andmetel võib täiesti uue tugeva müüri ehitamine USA-Mehhiko piirile minna maksma triljoneid dollareid.

USA-Mehhiko piiritara uuendamiseks on olemas 341 miljonit dollarit, veel 170 miljonit dollarit investeeritakse piiril olevatesse turvakaameratesse ja valvesüsteemidesse, 100 miljonit dollarit piiriäärsetesse teedesse ja 1,5 miljardit erinevatesse piirijulgeolekuprojektidesse.

Trumpi arvates kujutavad Mehhikost saabuvad illegaalid endast suurt ohtu USA turvalisusele ja julgeolekule ning uus turvamüür aitaks illegaale takistada.

Trumpi plaani kohaselt saadetakse USAs olevad illegaalid tagasi sinna, kust nad saabusid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles