Juncker: inglise keel on Euroopas oma olulisust kaotamas (11)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endisest Luksemburgi peaministrist  Jean-Claude Juncker on juhtinud Euroopa Komisjoni alates 2014. aastast.
Endisest Luksemburgi peaministrist Jean-Claude Juncker on juhtinud Euroopa Komisjoni alates 2014. aastast. Foto: Maurizio degl'Indolenti/AP/Scanpix

Euroopa Komisjoni juht Jean-Claude Juncker nimetas täna Suurbritannia lahkumist Euroopa Liidust tragöödiaks, milles on osaliselt süüdi liidu minevikus tehtud vead.

«Meie briti sõbrad otsustasid lahkuda, mis on tragöödia,» ütles Juncker Euroopa ülikooli konverentsil.

«Ma ei taha, et keegi alahindaks selle briti rahva suveräänse otsuse tõelist tähtsust. See pole väike asi, kuid me peame ja räägimegi meie briti sõpradega läbi täies aususes,» lausus ta.

«Kuid soovin siin rõhutada - ei tohiks olla mitte mingit kahtlust selles, et EL pole see, kes Ühendkuningriigi hülgab. Tegelikkuses on (olukord) vastupidine - nemad hülgavad ELi ja see on erinevus staatuses, mis peab olema ja saab olema tuntav järgmise paari aasta jooksul.»

Junckeri sõnul kärpis komisjon ELi valitsustele aastas esitatud seaduseelnõude arvu 130-lt 23-le.

Samas on ELis mõningad nõrgad kohad, mis võivad osaliselt selgitada Ühendkuningriigi referendumi tulemust, lausus Juncker.

«EL ja isegi (Euroopa) Komisjon on minevikus teinud pisut liiga palju - liiga palju reegleid, liiga palju sekkumist meie kodanike igapäevaellu.»

Junckeri sõnul kärpis komisjon ELi valitsustele aastas esitatud seaduseelnõude arvu 130-lt 23-le ning keskendub rohkem keskkonnale ning kaubandust, majanduskasvu ja töökohti tekitavatele programmidele.

Ainsa kommentaari, mida võis tõlgendada kui torget Suurbritannia suunal, tegi Juncker kõne alguses, kui ütles inglise keeles, et ta esitab oma kõne prantsuse keeles.

«Aeglaselt, kuid kindlalt on inglise keel kaotamas Euroopas olulisust,» lausus Juncker muiates. «Prantslastel seisavad pühapäeval ees valimised ning tahan, et nad mõistaksid, mida ma ütlen Euroopa ja riikide kohta.»

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles