Saksa valitsus ei lase türklastel surmanuhtluse üle hääletada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksamaa türklased tervitamas 16.aprillil toimunud Türgi põhiseadusreferendumi tulemusi, mis laiendasid tuntavalt president Recep Tayyip Erdoğani võimupiire.
Saksamaa türklased tervitamas 16.aprillil toimunud Türgi põhiseadusreferendumi tulemusi, mis laiendasid tuntavalt president Recep Tayyip Erdoğani võimupiire. Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Scanpix

Saksa valitsus ütles täna, et ei luba türklastel Saksamaal osa võtta võimalikust referendumist Türgis surmanuhtluse taastamise üle.

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan on rääkinud surmanuhtluse taastamise vajadusest pärast aprillikuist rahvahääletust, mis suurendas tema võimu. Saksamaa ja teised Euroopa riigid on kindlalt surmanuhtluse vastu ja selle taastamine suleb Türgi niigi vaevaliselt kulgenud tee Euroopa Liidu liikmeks.

Saksa valitsus ütles, et välisriikide valimiste ja referendumide läbiviimiseks saatkondades, konsulaatides ja mujal riigis on vaja tema nõusolekut. Valitsus lubas aprillis Saksa türklastel põhiseadusreferendumist osa võtta.

Saksamaal elab umbes 1,4 miljonit türklast, kel on õigus hääletada Türgi valimistel ja referendumidel.

Kantsler Angela Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert ütles aga, et Saksa valitsus ei ole kohustatud võõrriigi vastavat taotlust rahuldama.

Tema sõnul on surmanuhtluse referendumile Saksamaal loa andmine poliitiliselt mõeldamatu ning see on selges vastuolus nii Saksa põhiseaduse kui euroopalike väärtustega.

«Me oletan, et me kasutame kõiki õiguslikke meetmeid millegi sellise ärahoidmiseks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles