Venemaa teatel on nad Süüria turvatsoonide pommitamise lõpetanud (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene Suhhoi Su-30 Süürias Hmeymimi õhubaasis.
Vene Suhhoi Su-30 Süürias Hmeymimi õhubaasis. Foto: SCANPIX

Vene sõjaväe esindaja ütles reedel, et nad lõpetasid juba 1. mail Iraani ja Türgiga sõlmitud kokkuleppes Süüria turvatsoonideks kavandatud alade pommitamise.

Venemaa, Türgi ja Iraan allkirjastasid neljapäeval Kasahstani pealinnas Astanas memorandumi deeskaleerimistsoonide loomisest Süürias.

Tsoonide kohal ei tohiks lennata ega rünnakuid teha ühegi riigi, seal hulgas Türgi ja Vene sõjalennukid. Kava järgi peatab lennud tsoonide kohal ka Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiim.

Kokkulepe jõustub Moskva teatel laupäeval ning siis on kolmel osapoolel kuu aega turvatsoonide täpsete piiride kindlaksmääramiseks.

Assadi režiimi toetava Venemaa teatel on nemad leppe jõustumise hõlbustamiseks juba lõpetanud pommitamise kavandatavates tsoonides.

«Alates kella 00.00 1. mail on Vene õhujõudude kasutamine deeskalatsioonitsoonidele vastavatel aladel peatatud,» ütles Vene vägede komandör Sergei Rudskoi.

Turvatsoonide algatus on Moskva järjekordne samm katses leida lahendus kuus aastat kestnud Süüria konfliktile.

Rutskoi ütles, et tsoonid hõlmaksid piirkondi Idlibi ja Homsi provintsis, samuti Ida-Ghoutas Damaskuse lähistel.

Nn deeskalatsioonitsoonide piirile luuakse julgeolekutsoonid kontrollpunktide ja vaatluspostidega, kust hakatakse kokkuleppe täitmist jälgima.

Moskva sõnul püüab ta kaasata algatusega ka «Jordaaniat ja veel mitut riiki».

Vene sõjavägi on aga rõhutanud, et jätkab võitlust äärmusrühmituse Islamiriik ja endise Al-Qaeda haruga, mida varem tunti Al-Nusra Rinde nime all. Nende vastu võideldakse edasi ka deeskalatsioonitsoonides.

Turvatsoonide loomisega vabanevad Süüria valitsusvägede sõdurid saadetakse ISiga võitlema riigi kesk- ja idaossa ning Eufrati kallastele, kus neid toetavad Vene õhujõud.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles