Le Peni partei kavatseb muuta nime (9)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marine Le Pen
Marine Le Pen Foto: FRANCOIS GUILLOT/AFP/Scanpix

Prantsuse presidendivalimiste teises voorus kaotajaks jäänud Marine Le Peni erakonna Rahvusrinne (FN) asejuht Florian Philippot ütles eile, et partei kavatseb muuta oma nime.

Prantsuse uueks presidendiks valitud Emmanuel Macron kogus 65,8 toetusprotsenti, kui kokku olid loetud peaaegu kõik hääled, teatas täna varahommikul telekanal France24. Macroni vastaskandidaadi Le Peni toetuseks jäi 34,2 protsenti.

Valimistel saavutatud toetus oli 1972. aastal asutatud FNi ajaloo parim tulemus, kuid see polnud piisav erakonnale, mis lootis valimised võita.

Le Pen ütles pärast kaotuse tunnistamist, et tema võidetud toetus teeb FNist riigi suurima opositsioonijõu. Lisaks kavatseb ta juhtida erakonda juunis toimuvatel parlamendivalimistel.

Le Peni sõnul kinnitas valimisheitlus euroopameelse Macroniga, et riigis on lõhe patriootide ja globalistide vahel, kuid lisas, et FN peab end põhjalikult uuendama, et tõusta selle ajaloolise võimaluse ja nende ootuste tasemele, mida prantslased selles teises voorus üles näitasid.

«Teen ettepaneku alustada meie liikumise põhjalik ümberkorraldamine, et luua uus poliitiline jõud,» lausus Le Pen. «Kutsun kõiki patrioote meiega liituma.»

Philippot ütles telekanalile TF1: «Rahvusrinne kavatseb areneda ja kasutada valimistel tekkinud koondavat energiat. Erakond kavatseb muuta end uueks poliitiliseks jõuks, mis sellest lähtuvalt ei saa enam olema sama nimega.»

Le Pen võttis FNi ohjad oma isalt üle 2011. aastal ning on üritanud näidata, et erakond pole enam ksenofoobne ega antisemiitlik. See samm on võõrandanud mitmed erakonna tulihingelisematest toetajatest, eriti tema isale truuks jäänud valijaid.

Erakonnas mõjukas Le Peni õetütar Marion Marechal Le Pen, keda peetakse partei praeguse juhi tõenäoliseks mantlipärijaks, ütles, et valimistulemus oli tema jaoks pettumus ning vaja on järele mõelda.

Le Peni isa Jean-Marie hoiatas, et erakond peab jääma truuks oma tuumikväärtustele.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles