USA väikelinn saab maailmas esimesena satanistliku monumendi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satanistliku templi kavandatav monument
Satanistliku templi kavandatav monument Foto: Chris P. Andres/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides tegutseva Satanistliku templi teatel rajavad nad Minnesotasse Belle Plaines’i maailma esimese satanistliku monumendi.

Selle organisatsiooni eestvedajad rõhutasid, et nad ei kummarda saatanat, vaid on nii saatana- kui jumalavabad, olles pühendunud igaühe individuaalsusele, vabale sõnale ja erinevatele kunstivormidele, edastab The Independent.

Satanistliku templi sümbol Saatan
Satanistliku templi sümbol Saatan Foto: The Satanic Temple/AP/Scanpix

Belle Plaine’is asub veteranidele pühendatud monument, millega mälestatakse selle linna sõjaväelasi, kuid sellele lisandub nüüd satanistide poolt täiesti uut. Tegemist on musta värvi kivikuubikuga, mille ülemisel osal on tagurpidine kaitsekiiver ning külgedel ilutsevad tagurpidi viisnurgad. Kuubil on tekst «Belle Plaine’i veteranidele, kes kaitsesid USAd ja põhiseadust».

Satanistliku templi kavandatav monument
Satanistliku templi kavandatav monument Foto: Chris P. Andres/AP/Scanpix

Satanistlik tempel teatas sellise monumendi rajamisest möödunud reedel, saades linnavalitsuselt loa ning see püstitatakse paari kuu pärast. Samas elanikud näevad selles viidet religiooni pealesurumisele. 

Selles linnas lahvatas skandaal monumentide ümber juba möödunud aasta suvel, mil keegi pani püsti metallist kuju, millel oli kujutatud USA jalaväelast põlvitamas risti ees. Kohalike elanike arvates rikkus rist kui religioonisümbol kiriku ja riigi eraldatuse nõuet. See mälestusmonument eemaldati pärast pikka diskussiooni selle aasta jaanuaris.

Pärast mitme kuu pikkust arutelu langetasid võimud otsuse, et linn saab pargi, kus erinevad rühmitused saavad austada enda veterane ja teisi, kes on austamist väärt. Ka Satanistlik tempel avaldas soovi rajada oma mälestusmärk.

Satanistlik tempel on ka varem üritanud religiooni- ja sõnavabadust laiendada. Möödunud aastal käivitasid nad klubi «Satanism pärast kooli», mille eesmärgiks oli esitada väljakutse kristlastele, kes üritavad oma ridadesse aina rohkem noori saada.

USA satanistide peakorter asub Massachusettsis Salemis, mis on tuntud ka nõiaprotsesside poolest. Selle pressiesindaja Lucien Greavesi teatel on Belle Plaine’i püstitatav monument maailma esimene satanistlik monument.

«Belle Plaine'i võimud olid koostööaltid ja ei teinud meile takistusi. Tahtsime austada omal viisil veterane, mitte šokeerida kohalikke. Kõigil on õigus mõelda, nii nagu mõtlevad,» lisas esindaja.

Linnavõmud arvasid, et satanistlik monument võib kohale meelitada provokaatoreid, kuid nad andsid siiski selle rajamiseks loa.

Satanistlik tempel on veendunud, et USAs peaks religioonivabadus olema laiem ning nad kindlasti ei kummarda saatanat, vaid esitavad teistele religioonidele väljakutseid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles