Kas Põhja-Korea on eliidi ülikooli sihikule võtnud?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reisijad Pyongyangi metroos. Foto on illustratiivne.
Reisijad Pyongyangi metroos. Foto on illustratiivne. Foto: Damir Sagolj/Reuters/Scanpix

Põhja-Korea režiim on viimase kolme nädala jooksul pidanud kinni kaks USA kodanikku, kes mõlemad töötasid suhteliselt vabameelseks peetavas Pyongyangi Teadus- ja Tehnoloogiainstituudis, vahendab CNN.

Üleeile peeti Põhja-Koreas kinni California ülikoolis hariduse omandanud korealane Kim Hak-song, keda kahtlustatakse režiimi vastaste aktide kavandamises.

Eelmisel kuul vahistati väidetavate riigivaenulike tegude kavandamise eest Pyongyangi lennujaamas Kim Sang Duk. Mõlemad mehed olid Pyongyangi Teadus- ja Tehnoloogiainstituudi professorid.

John Hopkinsi instituudi külalislektori Michael Maddeni sõnul ei ole USA kodakondsete kinnipidamine juhuslik.

Pyongyangi Teadus- ja Tehnoloogiainstituuti (PUST) juhivad evangeelsed kristlased ja tihedate kokkupuudete tõttu välisõppejõududega korraldatakse Maddeni sõnul sealsetele õpilastele enne vastuvõtmist rangeid poliitilise usaldusväärsuse teste.

Ülikool on Põhja-Korea standardite kohaselt välismaailmale väga avatud – mujal riigis on välisõppejõud haruldased.

Kuid isegi PUSTis oodatakse, et õpilased oma läbikäimisest välisõppejõududega ametnikele ette kannaks.

«Põhja-Koreas viibivad välismaalased ei tohi jätta mitte mingit kahtlust selle osas, mis on nende motiivid või kellega nad suhtlevad,» sõnas Madden, kes teeb kaastööd ka monitooringuorganisatsioonile 38 North.

Tema hinnangul on kooli töötajad julgeolekujõudude terase jälgimise all.

PUST pakub Põhja-Korea eliidi lastele tasuta haridust, et nad ei peaks oma lapsi välismaale õppima saatma.

USA ja Lõuna-Korea vastane propaganda on põhjas aina kasvanud. Eelmisel reedel avaldas Pyongyang raporti, milles süüdistatakse USAd ja Lõuna-Koread biorelva kasutava terroriakti korraldamise kavas.

Lõuna-Korea luure sõnul ei ole nad sellistest plaanidest teadlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles