Ekspert: Põhja-Korea võib plaanida USA ründamist elektromagnetilise impulsiga (1)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un koos militaarjuhtidega
Kim Jong-un koos militaarjuhtidega Foto: STR/AFP/Scanpix

USA kongressi nõuniku arvates plaanib Põhja-Korea USA ründamist kosmosest, kasutades selleks elektromagnetilist impulssi, mille tagajärjel võivad arvuti- ja elektroonilised süsteemid kahjustada saada, tekitades kaose.

Peter Vincent Pry andmetel saab Põhja-Korea sellise stsenaariumi käiku lasta Maa orbiidil asuva kahe neile kuuluva satelliidi abil, edastab The Independent.

Pry selgitas, et Põhja-Korea võib korraldada kosmoses tuumaplahvatuse, millega kaasneb elektromagnetiline impulss, mis suunatakse USA pinnale, et hävitada sealsed arvuti- ja elektrisüsteemid.  

USA luure andmetel on selles kinnises riigis tegeletud intensiivselt relvade ja satelliitide arendamisega alates 1980. aastatest. Põhja-Korea saatis oma esimese satelliidi kosmosesse 2012. aastal ja teise 2016. aastal ning neil mõlemal kulub meie planeedi ümber tiiru tegemiseks 94 minutit.

Pry, kes on USA kongressi rahvusliku julgeoleku rakkerühma liige, on veendunud, et Põhja-Korea on valmis USA vastu alustama kosmilist kübersõda ning üks selle riigi satelliitidest jälgib pidevalt USAd.

Viimastel kuudel on Põhja-Korea ja USA peaaegu olematud suhted täielikus miinusseisus, kuna Põhja-Korea jätkab tuuma- ja raketikatsetusi ning USA ähvardas Põhja-Koread rünnata.

USA president Donald Trump ja tema administratsioon teatasid, et USA tahab Põhja-Korea probleemi lahendada ja teeb seda teiste riikide, isegi Hiina abita.

Trumpi selgituse kohaselt jätkab USA Põhja-Koreas toimuva jälgimist ja reageerib vastavalt olukorrale. Pyongyang ja diktaator Kim Jong-un omakorda teatasid, et USA sõjalised provokatsioonid «ei jää karistamata».

USA militaarluure arvates ei ole Põhja-Koreal piisavalt võimsaid relvi, et USAd rünnata, pigem sihib Kim kas Lõuna-Koread või Jaapanit.

 Pry sõnul ei saa Pyongyagi siiski alahinnata, sest Põhja-Koreas on olemas massihävitusrelvi, mida kunagi arendati koos Nõukogude Liiduga ning Külma sõja ajal ähvardasid need kaks riiki mitmel korral USAd rünnata.  

Nõunik sõnas USA parempoolsele internetiväljaandele Breitbart, et Põhja-Korea sagedased raketikatsetused oleks nagu ettevalmistamine ja treenimine elektromagnetimpulsiga ründamiseks.

Ameeriklasest tuumaeksperdi Jeffrey Lewise teatel ei suuda Põhja-Korea tuumaplahvatusest tekkiva elektromagnetilise impulsi abil just palju hävingut tekitada.  

Ta meenutas 1962. aastal USA korraldatud tuumapommi katset, milles pomm pandi plahvatama Vaikse ookeani kohal 400 kilomeetri kõrgusel ja selle võimsus oli 100 korda võimsam Jaapani linnale Nagasakile 1945. aastal heidetud tuumapommist.

Selle plahvatuse mõju jäi minimaalseks, mõjutades natuke vaid Hawaii Honolulu tänavalgustust, jättes mõned tänavad pimedusse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles