USA ja Põhja-Korea esindajad kohtuvad Oslos

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea lipp.
Põhja-Korea lipp. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS/Scanpix

Paljud ajakirjandusväljaanded on saanud vihjeid, et Ühendriikide ja Põhja-Korea esindajad peavad selle nädala algul salaja nõu Norra pealinnas Oslos, kirjutas Soome ringhääling YLE.

Lõuna-Korea ajaleht The Korea Herald kirjutab, et kohtumine Oslo eeslinnas algas juba eile ning kohtumisi on ette nähtud ka tänaseks. Lehe andmeil on Põhja-Koreast kohal välisministeeriumi Põhja-Ameerika osakonna juht Choe Son-hui ja USA poolt Suzanne DiMaggio mõttekojast New America.

Jaapani Asahi TV andmeil on Oslos ka Ühendriikide välisministeeriumi esindajaid.

Norra ringhäälingu sõnul valitsus neid teateid ei kinnita ega lükka ka ümber. Norra on sageli korraldanud kulissidetaguseid rahukõnelusi. NRK andmeil on tavaline, et valitsus ise neid kohtumisi ei korralda, ent võib neid rahastada.

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja teatas samuti võimalikust kohtumisest Norras ja avaldas lootust, et see leevendab kahe riigi pingelisi suhteid.

Jaapani uudisteagentuur Kyodo aga märkis Hiina diplomaatilistele allikatele viidates, et Ühendriikide president Donald Trump on teinud Põhja-Koreale ettepaneku läbirääkimisteks.

Kui Põhja-Korea loobub oma raketi- ja tuumaprogrammist, ei ürita Trumpi valitsus Põhja-Korea juhte välja vahetada või kukutada, kiirendada Koreade ühendamist või muuta piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles