Postimees Lõuna-Koreas: muljeid omapärasest valimiskampaaniast

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna valiti endine endine inimõigusadvokaat Moon Jae-in lävepakuküsitluse järgi Lõuna-Korea uueks presidendiks.

Juhuslikult viibis Postimehe ajakirjanik Hanneli Rudi äsja Lõuna-Koreas ning jagab siin oma muljeid valimiskampaania kohta: 

Kui muidu võib turistile Lõuna-Korea igapäevapoliitikas toimuv jääda keelebarjääri tõttu arusaamatuks, siis presidendivalimisi pole võimalik mitte märgata. Valimiskampaania on lihtsalt nii valjuhäälne, et seda mitte kuulda pole võimalik.

Üks asi sai aprilli viimastel päevadel [Lõuna-Korea pealinna] Souli kesklinna jõudes kohe selgeks – miitinguid seal maal armastatakse. Ja millal siis veel neid pidada, kui mitte enne presidendivalimisi.

Miitingud Lõuna-Korea moodi on omamoodi vaatamisväärsus. Osalejad istuvad rahulikult maas, ei mingeid plakateid, küll aga kantakse peapaelu, kus soovid kirjas. Paar naist olid kohale tulnud rahvariietes, kuid istusid krinoliini kandvast alusseelikust hoolimata maas kõrvuti teksades osalejatega.

Valimised võitnud Moon Jae-in täna Lõuna-Korea pealinnas Soulis lävepakuküsitluste selgumise ajal poseerimas. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji /Scanpix
Valimised võitnud Moon Jae-in täna Lõuna-Korea pealinnas Soulis lävepakuküsitluste selgumise ajal poseerimas. Foto: REUTERS/Kim Hong-Ji /Scanpix Foto: KIM HONG-JI/REUTERS
Kandidaatide plakatid. Foto: REUTERS/ Scanpix
Kandidaatide plakatid. Foto: REUTERS/ Scanpix Foto: SCANPIX

Souli peatänavale Sejong-daerole oli aprilli viimaseks nädalavahetuseks püsti pannud mitme partei telgid. Pakuti parteivärvides lindikesi ja püüti kohtuda valijatega. Erilist tunglemist valimistelkide juures märgata polnud. Näis, et valijaid on kohal vähem kui kordavalvavaid politseinikke. Tänava äärde pargitud politseibussides oli üksjagu mundrikandjaid lisaks ootel.

Ametlike reisisoovituste järgi tasuks turistidel kohalike demonstratsioone vältida, sest need võivad muutuda vägivaldseteks. Kuidas see nii suure hulga erivarustusega politseinike puhul võimalik on, jääb võõralt maalt tulijale arusaamatuks.

Lõuna-Korea presidendikandidaadid ei piirdu ainult plakatite kleepimisega. Seouli suurematele ristmikele oli pargitud autod suurte väliekraanidega, kus presidendikandidaadid mööda vuhisevatele autodele ja teed ületamist ootavatele jalakäijatele oma sõnumit edastasid.

Aeg-ajalt katkestasid nende sõnavõttu vahele monteeritud hõiked ja aplausid. Reedeõhtuse tipptunni kaikus üle Souli keskväljaku reibas muusika ning käputäis inimesi, kaelas ühe kandidaadi pilt, vehkisid rõõmsalt muusika taktis riigilipuga.

Eelvalimiste päev 4. mai oli Lõuna-Koreas vaba ning paljud pered veetsid seda Souli lastepargis. Valimised jõudsid ka sinna, kui korralikku klassikalist kostüümi kandnud naised, «missilinti» kandes näpitsatega maast prügi korjasid. Võidu nimel tuleb pingutada igal rindel. Kuigi meedias räägiti uuest presidendist kindlas kõneviisis juba enne tänaseid.

Videost kuuleb ühe valituks mitteosutunud kandidaati, Cho Won-jini kampaaniaüritusel kõlanud laulu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles