Presidendivalimistel otsustati Korea poolsaare tulevik

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea presidendivalimistel võidutsenud Demokraatliku partei kandidaat Moon Jae-in.
Lõuna-Korea presidendivalimistel võidutsenud Demokraatliku partei kandidaat Moon Jae-in. Foto: KIM HONG-JI/REUTERS/Scanpix

Pingelisel ajal toimunud Lõuna-Korea presidendivalimised võitis eile suursoosik Moon Jae-in, kes edestas selgelt konservatiiv Hong Joon-pyoʼd ja tsentristi Ahn Cheol-sood. Mooni toetas üle 40 protsendi valijaist.

Moonil seisab nüüd ees raske ülesanne ühendada korruptsiooniskandaalist lõhestatud riik ja leida kesktee sõjaka põhjanaabri, riigi suurima liitlase USA ja regionaalse suurjõu Hiina vahel.

Spekuleeritakse, et 64-aastase Demokraatliku Partei kandidaadi võit võib panna aluse uuele lähenemisele kahe Korea vahel. Liberaalist Moon on kritiseerinud tagandatud presidendi Park Geun-hye ja tema eelkäija Lee Myung-baki poliitikat, tuues esile, et kümnendipikkune konservatiivne valitsus ei ole suutnud teha midagi Pyongyangi tuumaprogrammi peatamise suhtes, vahendab Guardian.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles