Valgevene noorte uus mood – õppida selgeks oma keel

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevenelaste rahvustunnetuse väljenduseks on ka iga-aastase lõikuspüha tähistamine.
Valgevenelaste rahvustunnetuse väljenduseks on ka iga-aastase lõikuspüha tähistamine. Foto: VASSILI FEDOSENKO/REUTERS/Scanpix

Valgevenes kogub hoogu rahvuslik liikumine: eelkõige noorte seas on muutunud moodsaks õppida ja rääkida valgevene keelt ning kanda rahvussümboolikaga riideid. Kõik see meenutab mõnevõrra Ukrainat esimese Maidani revolutsiooni eelõhtul 2004. aastal.

Nõukogude ajal oli Valgevenes laialt levinud suhtumine, et valgevene keeles räägivad ainult külainimesed.«Keele imidž oli selline, et seda räägivad veel ainult ajast maha jäänud inimesed,» rääkis Aljona Makovskaja, valgevene kultuuri edendaja Minskis. «Kui inimesed kolisid maalt linna, püüdsid nad kõigest väest isegi valgevene keele aktsendist lahti saada.»

Lühike hea aeg valgevene keele ja kultuuri jaoks oli 1990. aastate algus, kui Valgevene iseseisvus ja võimul oli demokraatlikud jõud. Pärast Aljaksandr Lukašenka võimule tulekut 1994. aastal hakkas valgevene keel avalikust ruumist jälle kaduma.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles