Allikas: USA hakkab tarnima ISiga sõdivatele Süüria kurdidele relvi (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump
Donald Trump Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

USA president Donald Trump kiitis heaks relvade tarnimise Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) vastu võitlevatele kurdi Rahvakaitseüksustele (YPG), ütles USA ametnikust allikas teisipäeval.

Rahastus YPG-le toetuse osutamiseks kiideti heaks, ütles anonüümsust palunud allikas. «Heakskiit jõustus viivitamatult, kuid relvade tarnimise ajad vajavad täpsustamist,» lisas ta.

Ametnik ei öelnud, milliseid relvi tarnitakse, kuid ütles, et neid hakatakse kasutama ISi de facto pealinna Raqqa vallutamisel.

Küsimus sellest, kas kurde relvastada või mitte, on Trumpi valitsuse jaoks keeruline.

Toetuse osutamine tekitaks suurt pahameelt liitlasriik Türgile, mis peab YPGd terroristideks. Samas on YPG-l keskne roll USA toetatud kurdide ja araablaste Süüria Demokraatlikes Jõududes (SDF), mida Washington peab üheks tegutsemisvõimelisemaks üksuseks Süürias.

Raqqa on praegu SDFi piiramisrõngas ning oodatakse, et linna tagasivallutamine osutub ohvriterohkeks.

Otsus kurdide relvastamisest avalikustati tunde pärast seda, kui Pentagoni juht James Mattis kohtus Taanis ISi-vastase koalitsiooni tippkohtumisel ühe Türgi ametnikuga.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles