USA president vallandas FBI peadirektori (4)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
FBI direktor James Comey.
FBI direktor James Comey. Foto: AARON P. BERNSTEIN/REUTERS/Scanpix

USA president Donald Trump vallandas teisipäeval Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) peadirektori James Comey, teatas Valge Maja.

"USA president kiitis heaks justiitsministri ja asejustiitsministri soovituse seoses Föderaalse Juurdlusbüroo direktori vallandamisega," ütles Valge maja eestkõneleja Sean Spicer.

"Uue juhi otsingud on juba alanud," lisas Spicer.

Trump teatas "viivitamatust vallandamisest" Comeyle kirja teel.

"Kuigi ma olen väga tänulik, et informeerisite mind kolmel korral asjaolust, et ma ei ole uurimise all, siis sellest hoolimata nõustun ma justiitsministeeriumi hinnanguga, et te ei suuda büroo juhtimisega efektiivselt hakkama saada," seisis Trumpi kirjas.

"On esmatähtis, et me leiaksime FBI etteotsa juhtkonna, mis taastaks inimeste usalduse büroo vastu julgeoleku ja turvalisuse tõhusa tagajana," lisas Trump.

Comey nimetas 2013. aastal ametisse ekspresident Barack Obama ja tavaliselt kestab FBI juhataja ametiaeg kümme aastat.

Comey ütles nädal tagasi kolmapäeval senati õiguskomisjonis küsimustele vastates, et tema arvates olnuks sel katastroofilised tagajärjed, kui ta oleks hoidnud kongressi valimiste eel teadmatuses presidendikandidaadi Hillary Clintoni e-kirjade juurdluse uutest arengutest.

Comey sõnas oma samme kirglikult õigustades, et tal läheb lausa süda pahaks, kui ta mõtleb, et tema tegevus võis mõjutada valimisi, mille võitjaks tuli vabariiklane Trump. Comey toonitas senati õiguskomisjonile ühtlasi, et FBI ei saa arvestada sellega, kas tema tegevus tuleb poliitikutele kasuks või kahjuks.

"Ma ei saa sekundikski selle peale mõelda, kelle poliitilist tulevikku see mõjutab ja kuidas," rõhutas Comey. "Me peame endalt küsima, kuidas on õige talitada ja siis nii tegemagi."

FBI juhi sõnul oli tal Clintoni juhtumiga potentsiaalselt seotud e-kirjade leidmisest teada saades kaks võimalust.

Comey teadis, et kongressi teavitamine 11 päeva enne presidendivalimisi oli tavatu käik, kuid vaikimine olnuks "katastroofiline", eriti kuna ta oli vande all kinnitanud, et uurimine on lõpule jõudnud.

Comey kinnitas samas ühtlasi, et tema hinnangul on Venemaa ikka veel segatud USA poliitikasse.

Comey ütles senati õiguskomisjonis küsimustele vastates, et Venemaa annab redupaika küberkurjategijatele. Vastates vabariiklasest senaatori Lindsey Grahami küsimusele, sõnas Comey, et ta usub, et Venemaa on endiselt segatud Ameerika poliitikasse.

FBI uurib siiani võimalikke kontakte president Donald Trumpi valimiskampaania ja Venemaa vahel. Comey avaldas ka veendumust, et Venemaa vastutab USA demokraatide rahvuskomitee arvutisüsteemi häkkimise eest.

Trump on avaldanud kahtlust nende väidete suhtes. Venemaa ametnikud on eitanud seotust.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles