Lõuna-Korea uus president vannutatakse ametisse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea presidendiks valitud Moon Jae-in tänab toetajaid.
Lõuna-Korea presidendiks valitud Moon Jae-in tänab toetajaid. Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS

Lõuna-Korea presidendivalimised ülekaalukalt võitnud endine inimõiguste advokaat Moon Jae-in vannutatakse ametisse kolmapäeva keskpäeval korraldataval pidulikul tseremoonial, teatas uudisteagentuur Yonhap.

Keskvalimiskomisjoni andmetel kogus Mooni Demokraatlik partei 41.1 toetusprotsenti. Konservatiiv Hong Joon-pyo jäi teiseks 24,3 protsendiga. Tsentrist Ahn Cheol-soo kolmandaks 21,4 protsendiga häältest.

"Tulemus on võit inimestele, kes soovisid luua õiglast riiki," ütles Moon oma juubeldavatele toetajatele.

"See on suur võit suurtele inimestele, kes püsisid minuga, et luua õiglusriik ..., kus jäävad peale reeglid ja terve mõistus," lisas ta.

Mooni võit tähendab Lõuna-Koreas aastakümne kestnud konservatiivide võimuperioodi lõppu ja võib viia suurte muudatusteni riigi poliitikas Põhja-Korea suunal. Moon on toetanud tihedamat lävimist Pyongyangiga.

Riigi eelmine president Park Geun-hye tagandati ametist korruptsiooni tõttu. Parki süüdistatakse altkäemaksu võtmises, võimu kuritarvitamises ja riigisaladuste lekitamises ning praegu on ta vahi all. Parlament tagandas ta mullu detsembris, konstitutsioonikohus otsustas 10. märtsil parlamendi otsuse jõustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles