FBI peadirektor sai oma vallandamisest teada uudistest, pidades seda naljaks (13)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
James Comey
James Comey Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix

USA president Donald Trump vallandas ootamatult Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) peadirektori James Comey.

The New York Posti andmetel sai Comey oma lahtilaskimisest teada Los Angeleses agente briifides teleuudiste vahendusel ja pidas seda alguses naljaks.

56-aastane Comey olevat rääkinud oma alluvatega, kui järsku ilmus teleekraanile pommuudise teade, et Trump vallandas Comey.

Donald Trump ja James Comey (paremal)
Donald Trump ja James Comey (paremal) Foto: GARY CAMERON/REUTERS/Scanpix

Sündmuskohal olnud FBI esindaja sõnas Los Angeles Times reporterile James Queallyle, et Comey märkas ekraanile ilmunud teksti, kuid ta jätkas briifingut.

«See uudis oli tegelikult talle nagu löök allapoole vööd või nuga selga,» lisas anonüümne FBI esindaja.

Comey oli pärast uudise nägemist seisukohal, et keegi teeb tema kulul nalja, kuid FBI Los Angelese osakonna juhid kinnitasid talle, et president vallandas ta.

James Comey (vasakul)
James Comey (vasakul) Foto: YURI GRIPAS/REUTERS/Scanpix

Telekanali ABC andmetel ei saa Comey Los Angelesest Washingtoni tagasi lennata ta ametikohaga kaasnenud eralennukis, kuna ta ei ole enam FBI juht ja ta peab lendama liinilennukiga, makstes lennu oma taskust.

Comeyl pidi Los Angeleses olema veel üks esinemine, kuid see jäi ära, kuna ta ei juhi enam FBId.

Väidetavalt edastas FBI peakorter Washingtonis Los Angelese büroole teate peadirektori vallandamise kohta enne seda kui Comey sinna saabus.

FBI Los Angelese allika teatel  üllatas ja ehmatas Comey vallandamisuudis sealseid töötajaid.

Valge Maja teatel edastas president Trump Comeyle telefoni teel isiklikult teate, et ta ei ole enam FBI juht, tehes seda justiitsministri ja asejustiitsministri soovitusel.

«Tänan Teid, et Te kolmel korral teatasite, et ei ole uurimisalune, samas leidis justiitsministeerium, et Te ei ole võimeline efektiivselt FBId juhtima. Meile on tähtis leida juhtkond, kes suudab FBId hästi juhtida ja taastada avalikkuse usaldus FBI töö suhtes,» seisab Trumpi kirjas Comey vallandamise kohta.

James Comey nimetas 2013. aastal ametisse siis USA presidendiks olnud Barack Obama. Ta oleks ametis pidanud olema kümme aastat, kuid jõudis olla vaid kolm. 

FBI uurib seni Trumpi valimiskampaania võimalikku seotust Venemaaga ning Comey on veendunud, et Venemaa üritab seni USA sisepoliitikat mõjutada.

James Comey / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
James Comey / KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/Reuters/Scanpix
Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles