Jakarta kristlasest kuberner mõisteti Allahi teotamise eest kaheks aastaks vangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Purnama eile pärast kohtuotsuse teadasaamist.
Purnama eile pärast kohtuotsuse teadasaamist. Foto: POOL/REUTERS/Scanpix

Indoneesia kohus mõistis eile jumalateotuses süüdistatud pealinna Jakarta kuberneri kaheks aastaks vangi, populaarse meeri pooldajad tulid oma toetuse näitamiseks tänavatele.

Kohtu eesistuja Dwiarso Budi Santiarto lausus eile Jakarta kohtus, et Basuki Tjahaja Purnama on jumalateotuse toimepanemises veenvalt süüdi ning mõistetud kaheks aastaks vangi.

Ta andis korralduse Purnama, keda tuntakse ka hüüdnimega Ahok, vahi alla võtta.

Purnama lubas otsuse edasi kaevata. Kohtuhoone juurde kogunenud islamistid tervitasid uudist otsuse kohta hüüetega 'Jumal on suurim'.

Vastuolu sai alguse möödunud aasta septembris, kui Purnama süüdistas oma vastaseid koraani värsside väärkasutamisega valijate lollitamises, kelle sõnul keelab värss moslemitel mittemoslemeid juhtideks valida. Jakarta linnapea on hiljem märkuste eest vabandanud, öeldes, et kritiseeris poliitilisi rivaale, kes kasutasid koraani enda asemel salmirida.

Purnama on Jakarta linnapea alates 2014. aasta novembrist. Kriitikute sõnul on kohtuasi poliitiliselt motiveeritud.

Igal juhul süvendas kohtuotsus veelgi kartusi, et maailma suurimas moslemienamusega riigis on radikaalid üha suuremat mõju saavutamas.

Ahoki toetajad eile Cipinangi vangla ees, kuhu Ahok pärast jumalateotuses süüdimõistmist viidi. FOTO: REUTERS/Darren Whiteside / Scanpix
Ahoki toetajad eile Cipinangi vangla ees, kuhu Ahok pärast jumalateotuses süüdimõistmist viidi. FOTO: REUTERS/Darren Whiteside / Scanpix Foto: DARREN WHITESIDE/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles