PERSOON. Põhja-Korea põgenike järeltulija unistab Korea ühendamisest

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in toetajate keskel.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in toetajate keskel. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Rahva hõisete saatel Lõuna-Korea presidendiks pärjatud Moon Jae-ini võit lubas kuudepikkusest korruptsiooniskandaalist räsitud riigil taas kergemalt hingata. «Täna on päev, mil avaneb võimalus uue Lõuna-Korea loomiseks,» kuulutas Moon valimispäeva hommikul. Paljud poliitikas pettunud valijad nõustusid ja andsid valimiskastide juures hääle just temale.

Tagasihoidliku iseloomuga roomakatoliiklasel seisab ees keeruline ülesanne võita tagasi rahva kaduv usaldus, tegeleda riigis kasvava töötusega ja laveerida kolme regionaalse võtmemängija – USA, Hiina ja Põhja-Korea – tahtmiste vahel.

Raskeid aegu näinud Moon Jae-in sündis 24. jaanuaril 1953 väikesel Geoje saarel sõja eest pagenud põhjakorealaste peres. Mooni isa töötas Geoje vangilaagris, kus hoiti Korea sõja kommunistlikke vange, ema aga müüs Busani tänavail mune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles