IS värbab Venemaalt lingviste, arste ja IT-spetsialiste (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamiriigi logo arvutiekraanil. Foto on illustratiivne.
Islamiriigi logo arvutiekraanil. Foto on illustratiivne. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Äärmusrühmituse Islamiriik (IS) värbajad Venemaal huvituvad enim lingvistikatudengitest, IT-asjatundjatest ja arstidest, näitas Vene ühiskondliku koja uurimus.

«Värbajatel on teatav erialade nimistu, keda nad vajavad. Nad ajavad asju 24 keeles, kolmas neist on vene keel. Nad vajavad keeleoskajaid, IT-asjatundjaid, psühholooge ja arste,» ütles ühiskondliku koja ühiskonnadiplomaatia arendamise ja välismaal elavate kaasmaalaste komisjoni esinaine Jelena Sutormina täna veebiportaalile OP.

Sutormina sõnul on ühiskondliku koja nn kuumale liinile 2015. aasta augustist tulnud üle 120 pöördumise.

Sutormina sõnul teatatakse kuumal liinil kõige sagedamini tudengite värbamisest. Tänavu on tulnud mitu teadet tudengite äärmuslikesse ja hävituslikesse islamivooludesse ahvatlemisest.

Teine osa kuumale liinile tulnud pöördumistest on palved kontrollida abikaasa värbamist, enamasti satuvad terroristide võrku naised.

«Üks viimaseid kuumale liinile tulnud palveid oli kontrollida abielu lahutanud Vene näitlejatari värbamist, perekond arvab, et ta on islamirühmituste mõju all. Praegu seda kontrollitakse,» märkis koja liige.

Sutormina andmetel värvatakse eelkõige suhtlusvõrgustikes ja ta kutsus üles enda kohta liiga palju teavet mitte avaldama.

Igat pöördumist kontrollitakse – avaldajatega võetakse ühendust ja küsitakse üle, kas nad on nõus, et nende päring siseministeeriumile või julgeolekuteenistusele üle antaks, ütles Sutormina.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles