Türgi minister: ELiga suhete katkestamine on välistatud (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi ELi asjade minister Ömer Çelik.
Türgi ELi asjade minister Ömer Çelik. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Euroopa Liiduga suhete katkestamine on välistatud, Türgi jätkab ühenduse liikmeks pürgimist, ütles täna ELi asjade minister Ömer Çelik.

ELi ja Türgi suhted on alates juulikuisest riigipöördekatsest, mille järel president Recep Tayyip Erdoğan käivitas ulatuslikud repressioonid, ja aprillikuist presidendivõimu suurendamise referendumit katkemiseni pingul.

Çelik rõhutas aga Brüsselis Euroopa Liidu välispoliitikajuhi Federica Mogheriniga kohtudes, et sel ei tohiks lasta takistada suhete parandamist ja samme EL-iga liitumise suunas.

«Me tahame täisliikmesuse kontekstis edasi minna. ELiga suhete katkestamisest ei ole juttugi,» ütles ta.

«Pärast referendumit tekkinud pilt näitab Türgi demokraatia jõudu. Ka sellega tuleks arvestada.»

Minister juhtis tähelepanu asjaolule, et Türgi oli silmitsi suure terroriohuga, kuid suutis tulla riigipöördekatsest välja demokraatliku enesekindlusega.

Çelik kannustas Brüsselit uusi liitumiskõneluste peatükke avama ja ütles: "Me peame jõudma ajajärku, mil suhted on tihedamad.»

Mogherini pressiesindaja ütles, et jutuajamine oli avameelne, positiivne ja konstruktiivne ning räägiti ELi ja Türgi praegustest ja tulevastest suhetest.

Çelik kohtub Brüsselis ka Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi ja sisevoliniku Dimitris Avramopoulosega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles