Brexiti kava lekkis meediasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn. Foto: ANDREW YATES/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia opositsiooniline Tööpartei ei kavatse taganeda Brexiti kõnelustest ilma soodsa leppeta, kui neil peaks õnnestuma võita erakorralised valimised, selgub mitmes Briti ajalehes avaldatud valimisplatvormi mustandi avalikkusesse lekkinud versioonist.

Leiboristidel oli kavas 43-leheküljelist platvormi ametlikult avalikkusele tutvustada järgmisel nädalal, ent eile hilisõhtul ajakirjandusse ilmunud dokument toob esile suuremate reformidena raudteede taasriigistamise ja mõnede maksude tõusu.

Valimislubaduste seas on mustandi kohaselt ka erakonna garantii, mille kohaselt ei kavatse leiboristid valimisvõidu korral Euroopa Liidust ilma soodsa kokkuleppeta lahkuda, kirjutas päevaleht The Daily Telegraph.

Tööpartei on arvamusküsitlustes selgelt kaugel tagaajaja rollis, analüütikute kohaselt saab selles süüdistada paljude hinnangul pehmeks juhiks peetava erakonna esimehe Jeremy Corbyni senist ebamäärast seisukohta Brexiti küsimuses.

Corbyn keeldus teisipäeval viis korda vastamast otse BBC küsimusele, kas Suurbritannia lahkub Euroopa Liidust, kui tema oleks peaminister. Veidi hiljem ütles parteiallikas AFP-le, et Brexit on juba toimunud ja leiboristid seda tagasipöörama ei hakka.

Platvormi mustand märgib üksikasjalikult ka leiboristide seisukohad immigratsiooni küsimuses, mis oli mulluse Brexiti-referendumi keskseid teemasid. Tööpartei lubab, et ei hakka jagama väärlubadusi sisserändajate arvu vähendamisel. Tegemist on lehe kohaselt leiboristide niiöelda tunnustusega konservatiivide täitmata lubadusele vähendada sisserändajate arvu kümnete tuhandete inimeste võrra.

Lisaks raudteeoperaatorite taasriigistamise plaanile, on elupõlisel sotsialistil Corbynil kavas võtta kasutusele riiklikud energiafirmad ja tõsta suurettevõtete makse, selgub meediateadetest.

Ühtlasi on leiboristidel plaanis ümber korraldada riigieelarve, võttes plaani kohaselt laenu 250 miljardit naela (297 miljardit eurot).

Nende inimeste tulumaksu suurenemise arvelt, kes teenivad enam kui 80 000 naela aastas, kavatsevad leiboristid investeerida kuus miljardit Briti hinnatud tervishoiusüsteemi, kirjutab tabloidleht The Daily Mirror.

Muude kirjeldatud plaanide seast kerkib esile veel näiteks ülikoolides õppemaksu kaotamine ja kava pidurdada sulgemisohus pubide arvu.

Corbyni pressiesindaja ütles, et erakond ei kommenteeri lekkinud platvormi, mille peavad eelnevalt veel enne ametlikku avalikustamist heaks kiitma umbes 80 Tööpartei kõrget liiget.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles