Esimene USA osariik hakkab väljastama sooneutraalseid juhilube

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhiluba
Juhiluba Foto: Panther Media/Scanpix

Ameerika Ühendriikide Oregoni osariik on esimene, kus juhilubadel ja ka ID-kaartidel ei pea enam olema, kas isik on meessoost või naissoost, vaid märkida saab ka sooneutraalse ehk kolmanda soo.

Möödunud aasta juunis langetas Oregoni Multonmahi maakonna kohtunik Amy Holmes Hehn Jamie Shupe, kes on USA sõjaveteran ja kes alates 2013. aastast on läbinud soomuutmisprotseduure, kohta otsuse et ta saab naissoo asemele määratluse sooneutraalne. Tegemist on pretsetendiga, edastab The Independent. 

«Mul on õigus määrata oma sugu sellisena, nagu ma end tunnen,» teatas Shupe meediale.

USAs on kolmanda soo küsimus päevakorral juba mõnda aega, eelkõige seoses sellega, kas transsoolistel on õigus kasutada meeste või naiste tualette.

«Pärast Shupe'i kohta langetatud otsust otsustas Oregoni maanteeamet kaasata oma süsteemi ka kolmas sugu ehk sooneutraalsus ja hakata väljastama vastavaid juhilube,» teatas maanteeameti pressiesindaja David House.

House lisas, et kuna neil ei ole varasemast sooneutraalsusega kogemust, siis on ka nemad alles õppimisjärgus ning USAs ei ole ühtegi teist osariiki peale Oregoni, kus võimaldatakse kolmanda sooga juhiluba.

Sooneutraalususe kasutamine toob kaasa mitmeid seaduste ja reeglite muudatusi, samas ei pea neid kinnitama osariigi kõige kõrgemad seadusandjad.

Oregoni maanteeamet küsitles kohalikke elanikke, saamaks teada, mida nemad sooneutraalsetest juhilubadest arvavad. Ilmnes, et suur osa oregonlasi pooldab juhiloal sooneutraalsuse märget.

«Mind kolmas sugu ei häiri, kui tahetakse see panna juhiloale, lasku käia,» teatas 35-aastane stsenarist ja režissöör Stuart Getty.

Sotsiaalmeedia kommentaaride kohaselt suhtutakse sooneutraalsusse positiivselt, samas oli neid, kelle arvates toob see politseile tööd juurde, kuna enam ei saa inimesi ainult naise või mehena identifitseerida.

Oregoni maanteeamet plaanib sooneutraalsuse märkega juhilube hakata väljastama juba juulist.

Pressiesindaja House’i teatel märgitakse sooneutraalse isiku juhiloale  ja ID-kaardile ta soo kohta X.

«Näitan uhkusega, et minu soo kohta kasutatakse nii juhiloal kui ID-kaardil  X-i,» teatas pretsedendi tekitanud Shupe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles