Hiina ja Lõuna-Korea: Põhja-Korea tuleb tuumavabaks muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea vastne president Moon Jae-in  vestlemas telefonitsi Hiina ametivenna Xi Jinpingiga.
Lõuna-Korea vastne president Moon Jae-in vestlemas telefonitsi Hiina ametivenna Xi Jinpingiga. Foto: YONHAP/REUTERS/Scanpix

Hiina liider Xi Jinping ja äsja Lõuna-Korea uueks presidendiks vannutatud Moon Jae-in olid täna üksmeelel, et Põhja-Korea tuumavabaks muutmine on kahe riigi ühine eesmärk, teatas Mooni kantselei.

Xi ja Moon olid oma esimeses telefonivestluses ühisel seisukohal, et Korea poolsaare tuumavabaks muutmine on kahe riigi ühine eesmärk, ütles Mooni kõneisik Yoon Young-chan ajakirjanikele.

Souli ja Pekingi suhteid tumestab Lõuna-Koreasse paigutatav USA raketitõrjesüsteem, mis peab kaitsma riiki tuumarelvastatud Põhjast lähtuvate ohtude eest.

Moon vestles telefonitsi ka Jaapani peaministri Shinzo Abega, vahendas Jaapani uudisteagentuur Jiji.

Endise koloniaalvõimu Jaapaniga on Lõuna-Korea diplomaatilistes vaidlustes sõjaperioodi üle, kuid mõlemad on USA liitlased näevad ohtu Põhja-Koreas.

Hiina vastustab raketitõrjesüsteemi THAAD Lõuna-Koreasse paigutamist, sest seda peetakse ohuks riigi sõjalisele võimsusele. Seetõttu on rakendatud Lõuna-Koreale majandusmeetmed.

Moon ütles eile ametisse astudes, et on valmis Põhja-Koread külastama, kui tingimused on selleks sobivad. Vastse presidendi eesmärk on Pyongyang taas kõnelustelaua taha tuua.

Moon kinnitas vestluses Xiga, et on teadlik hiinlaste murest THAAD-i pärast ning pani ette kahepoolsed kõnelused ses küsimuses teineteisemõistmise suurendamiseks.

Otsustati vahetada juba varsti erisaadikuid ning Moon tegi ettepaneku, et saadab Pekingisse delegatsiooni THAAD-i ja Põhja-Korea tuumaküsimust arutama, ütles pressiesindaja.

Xi kutsus Mooni Pekingisse visiidile.

Eile õhtul vestles Moon ka USA presidendi Donald Trumpiga. Trump kutsus Mooni Washingtoni külla, et kaks kauast liitlast saaksid arutada täpsemalt ühist strateegiat stalinistliku Põhja-Korea taltsutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles