Stubb: Rootsi otsus ei mõjuta Soome seisukohti Liibüa kohta

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa mässuline puhkehetkel
Liibüa mässuline puhkehetkel Foto: SCANPIX

Soome välisministri Alexander Stubbi sõnul ei mõjuta Rootsi otsus lubada sõjalennukitel liituda NATO Liibüa-operatsiooniga Soome seiskohti.

Soome oma Horneteid Liibüasse ei saada, kinnitas Stubb YLE vahendusel.

«Langetasime ministrite välispoliitikakomisjonis koos presidendiga juba möödunud nädalal otsuse, et Soome lennukeeluoperatsiooniga ei ühine,» kinnitas minister.

Lisaks andis Stubb vastulöögi välispoliitika instituudi uurijale Charly Salonuis-Pasternakile, kelle nägemuse järgi on Soome olnud Liibüa suhtes ebatavaliselt passiivne.

Salonius-Pasternaki sõnul on Soome traditsiooniliselt toetanud aktiivselt ÜRO ettevõtmisi ja resolutsiooni. Liibüa osas ollakse uurija hinnangul aga ootaval seisukohal.

Stubb pole Salonius-Pasternakiga absoluutselt nõus. Ministri väitel oli Soome esimeste riikide seas, kes mõistsid Gaddafi tegevuse hukka ja tegi esimesena Euroopa Liidu riikidest ettepaneku kehtestada sanktsioonid.

«Kolmandaks olime esimeste hulgas humanitaarabi osutamisel. See, et me ei saada kahte Hornetit lennukeeldu toetama, ei tee meist passiivset riiki. Igal ühel on selles operatsioonis oma osa,» tõdes Stubb.

Ministri sõnul võib Soome osaleda tulevikus näiteks Liibüaga seotud merevalve-, humanitaarabi- või humanitaarabioperatsioonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles