Raadio Vaba Euroopa: Navalnõi on Vene režiimile pikas perspektiivis tõeline oht (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brian Whitmore.
Brian Whitmore. Foto: Kuvatõmmis RFERL videost.

Vene opositsioonipoliitik Aleksei Navalnõi on pikas perspektiivis Vene režiimile tõeline oht, ütles meediakanali Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabadus ajakirjanik Brian Whitmore usutluses BNS-ile.

«Mina arvan, et Navalnõi on režiimile pikas perspektiivis tõeline oht,» lausus reedel Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osalev Whitmore.

«Ta rakendab populistlikku viha, mis Venemaal korruptsiooni vastu on. See näitab, et Venemaa pole immuunne populistliku laine ees, mis praegu on läänes. Tema korruptsioonivastaseid videosid on vaadanud miljonid inimesed. Ta on tõestanud, et suudab tuua inimesed tänavale,» lisas ajakirjanik.

«Ta meeldib nii linnades elavatele liberaalidele kui ka rahvuslastele. Kuigi paljud peavad ebameeldivateks tema neid vaateid, mis põhinevad rahvuslusel, siis on see kombinatsioon väga mõjus. Noored peavad teda magneetiliselt ligitõmbavaks. Ta on väga taiplik ja karismaatiline.»

Whitmore peab äärmiselt ebatõenäoliseks, et Navalnõi nimi lubatakse järgmise aasta presidendivalimistel hääletussedelile.

«Lisaks on ta äärmiselt vastupidav,» ütles Whitmore.

Tema sõnul on Kreml üritanud Navalnõid neutraliseerida erinevate väljamõeldud kriminaalasjade ning teiste institutsionaalsete vahenditega. Lisaks on omakohtu kasuks otsustanud Kremli-meelsete gruppide liikmed poliitikut rünnanud ja üritanud määrida tema mainet rahva silmis, väites, et tal on fašistlikke kalduvusi.

«See kõik viitab sellele, et (Vene presidendi Vladimir) Putini režiim on väga mures ohu pärast, mida Navalnõi endast kujutab,» lausus ajakirjanik.

«Samas, ükskõik mida nad ka ei tee, jätkab Navalnõi nende tagaajamist. Ta on nagu Kremli Freddy Krueger, kellel on Twitteri- ja YouTube’i konto,» rõhutas ta.

Whitmore peab äärmiselt ebatõenäoliseks, et Navalnõi nimi lubatakse järgmise aasta presidendivalimistel hääletussedelile. Isegi kui lubatakse, siis on Kremlil piisavalt palju riiklikke vahendeid, et tagada enda soovitud tulemus, ütles ajakirjanik.

Samas rõhutas ta, et tema arvates on Navalnõi plaan suunatud pikemale ajale.

«Mina nimetan seda kilpkonnarevolutsiooniks – aeglaselt edenev pikaajaline mäng, millega ta tasapisi ja tükihaaval õõnestab režiimi legitiimsust,» lausus Whitmore.

«Sellest vaatenurgast on järgmisel mail toimuvad presidendivalimised äärmiselt huvitavad.»

«Navalnõi tundub vihjavat, et ta kavatseb presidendikampaaniat teha hoolimata sellest, kas teda lubatakse valimissedelile või mitte. Seega võib meil tekkida olukord, milles Putin kandideerib libavastaste vastu, samas kui Navalnõi peab valimiskampaaniat, naeruvääristades libavalimisi,» ütles Whitmore.

12. kuni 14. maini toimuv Lennart Meri konverents arutleb pealkirja all «Pimedaim enne koitu? Sõda usalduse pärast ja kuidas seda võita» maailma ees seisvate tõeliste kriiside üle ning otsib võimalusi, mis neist võiksid kerkida.

Läänemaailma ees seisvatele strateegilistele väljakutsetele aitavad Lennart Meri Konverentsil vastuseid leida Eesti president Kersti Kaljulaid, Soome president Sauli Niinistö, Euroopa Liidu välisteenistuse kõrge esindaja Federica Mogherini, Itaalia endine peaminister Enrico Letta, Itaalia Euroopa asjade minister Sandro Gozi, Gruusia peaminister Giorgi Kvirikashvili, Türgi asepeaminister Mehmet Şimşek, Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis, NATO asepeasekretär Rose Gottemoeller, India endine välisminister Kanwal Sibal ning paljud teised.

Lisaks poliitikutele ja mõttekodalastele osalevad aruteludel kodanikuaktivistid Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast. Tõejärgse ajastu ja infosõja teemasid aitavad mõtestada sotsiaalmeedias aktiivsed juhtivad ajakirjanikud nagu Michael Weissja Ahmed Rashid. USA valitsuse uuest välispoliitikast räägivad teiste seas Fordi asepresident Stephen Biegun ning kirjanik ja ajakirjanik Sarah Kendzior. Arutlusele tuleb Euroopa Liidu tulevik, populismi mõju demokraatiale, Venemaa kasvav sõjakus info- ja küberruumis, Süüria jätkuv konflikt, Hiina mõjuvõimu kasv – teemad, mis nõuavad mitte ainult vastuseid vaid ka põhimõttelist kohanemist ja muutusi praeguses maailmakorralduses.

Konverents algab 12. mai õhtul kell 16.30 ning lõpeb 14. mai lõuna ajal. Toimumiskoht on Radisson Blu Sky hotell Tallinna kesklinnas. Töökeel on inglise keel ning osalemine kutsetega. Konverentsi saab jälgida veebiülekande kaudu konverentsi kodulehel.

Lennart Meri Konverentsi korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus koos Lennart Meri Sihtasutusega, toetavad kaitseministeerium, välisministeerium, Elering, Wihuri, NATO, Milrem, BAE Systems, Eesti Idapartnerluse Keskus, Konrad Adenaueri Sihtasutus, Defendec, Hanwha. Konverentsi meediapartner on BNS.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles