Jaapan kaalub reaktorite katmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima I tuumajaama raskelt kannatada saanud kolmas reaktor
Fukushima I tuumajaama raskelt kannatada saanud kolmas reaktor Foto: SCANPIX

Jaapan kaalub Fukushima tuumajaama reaktorihoonete katmist spetsiaalse kattega, mis vähendaks kiirguse leket. Samuti tegeletakse radioaktiivse vee tankerisse pumpamise plaanidega.

Jaapan palus endale abiks ka mitmeid väliseksperte. USA annab kasutusele robotid, millega reaktoritele lähedale pääseb ning Prantsusmaa saatis Jaapanisse oma tuumajaamade ekspertide meeskonna.

Jaapani tuumaohutusagentuur teatas, et on aeg mõelda alternatiivsetele võimalustele kriisi ohjamisel. «Oleme pretsedenditus olukorras, seega peame mõtlema teistmoodi strateegiatele, kaugemal sellest, mida me tavaliselt mõtleme,» sõnas üks ametnik AFP-le.

Vaikses ookeanis avastatud radioaktiivse joodi hulk on paari päevaga tõusnud lubatust tasemest 3355 korda kõrgemale. «Numbrid kasvavad edasi,» sõnas tuumaohutusagentuuri esindaja Hidehiko Nishiyama. «Peame võimalikult kiirelt tuvastama põhjuse ja takistama radiatsioonitaset edasi tõusmast.» Samuti paiskub atmosfääri jätkuvalt radioaktiivset auru.

Valitsus kaalub kolme enim kannatada saanud reaktorihoone katmist spetsiaalse kattega ja õhufiltritega, mis vähendavad õhku paiskuva radiatsiooni hulka, vahendas Asahi Shimbun päevaleht. Valitsuse esindaja Yukio Edano teatas, et kaalutakse kõiki variante, ka neid, mis meedias esitatud on.

Probleemid tuumajaamas aga jätkuvad. Reaktori kontrollruumid pole endiselt töös ning eksperdid pole kindlad, mis reaktorite sees parasjagu toimub. Osade rahvusvaheliste ekspertide teatel võib parasjagu aset leida reaktorituuma sulamine.

General Electricu keeva vee reaktorite ohutusuuringute juht Richard Lahey sõnas, et kõik andmed viitavad sellele, et reaktorituum on sulanud läbi survekambri põhja betoonpõrandale sattunud. «Loodan, et eksin, kuid see on kahtlemata, millele tõendid viitavad,» tõdes ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles