Euroopa kaitsekärped lõppesid juba enne Trumpi ametisse saamist

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria sõdurid nende riigi piiritara kõrval.
Austria sõdurid nende riigi piiritara kõrval. Foto: Ronald Zak / AP / Scanpix

Kaitsekärbete aeg sai juba mullu läbi isegi põlistunud neutraalsusmõtteviisiga Lääne-Euroopa riikides ja USA presidendi Donald Trumpi sõnad tõenäoliselt vaid suurendavad eurooplaste indu taas ise enese eest seismisele rohkem tähelepanu pöörata.

«Üsna huvitav on see, et mullu esimest korda pärast väga pikki aastaid Austria kaitsekulud kasvasid,» ütleb Stefan Lehne, Carnegie mõttekoja Viinis töötav analüütik, Postimehele. «See on sama trend, mida näeb üle kogu Euroopa, mitte ainult NATO riikides: kaitsekulude vähenemine on peatunud, need kasvavad enam-vähem kõikjal.»

Täpselt samale järeldusele jõudis Stockholmi Rahu-Uuringute Instituut (SIPRI) oma hiljuti ilmunud 2016. aasta analüüsis. Selle järgi kulutasid kõik Euroopa riigid kokku mullu riigikaitsele 334 miljardit USA dollarit ehk 2,8 protsenti suurema summa kui mullu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles