AJA PEEGEL: Hispaania kaalub «natsiaja» muutmist

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Francisco Franco (keskel) ja Adolf Hitleri kohtumine 1940. aastal okupeeritud Prantsusmaal Hendaye´s.
Francisco Franco (keskel) ja Adolf Hitleri kohtumine 1940. aastal okupeeritud Prantsusmaal Hendaye´s. Foto: TopFoto / SCANPIX

Hispaania külastajatel ei jää ilmselt märkamata kohalike komme süüa hilja õhtust. Nii võib veel kella üheteist paiku õhtul leida toidukohtadest gambas al ajillo’t ehk küüslauguga praetud krevette või tortilla de patata’t ehk Hispaania omletti nautivaid kohalikke.

Hispaanlaste igapäevakommete juurde kuuluvad sageli ka pikk lõunane kohvipaus ja pärastlõunane siesta – uinakuaeg, mille jooksul sulgevad paljud ärid oma uksed. Tõsi, tukastajaid jääb üha vähemaks, kuna paljud ettevõtted peavad töötajate puhkepausi liiga kulukaks. Hiljutise uurimuse järgi suigatab regulaarselt umbes iga viies hispaanlane.

Üheks põhjuseks, miks hispaanlased söövad õhtust meie mõistes tavatult hilja, peetakse Hispaania kuulumist «valesse» ajavööndisse. Riik kuulub samasse ajavööndisse koos Rootsi ning enamiku Kesk-Euroopa ja Balkani riikidega. Kellad näitavad sama aega nii Madridis kui ka sellest 2500 kilomeetrit idas asuvas Belgradis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles