Mogherini BNSile: Süüria konfliktile ei ole sõjalist lahendust (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi välispoliitika juht Federica Mogherini
ELi välispoliitika juht Federica Mogherini Foto: Boris Grdanoski/AP/Scanpix

Euroopa Liit usub kindlalt, et Süüria konfliktile ei ole sõjalist lahendust, ütles ühenduse välispoliitikajuht Federica Mogherini usutluses BNSile.

«Süüria konfliktil täitus seitsmes aasta ja esmajärjekorras on selle ohvrid tsiviilisikud,» ütles reedel Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil osalev Mogherini.

Selle sõja lõpetamine on Itaalia eksvälisministri sõnul ELi kõrgeim prioriteet. «Me vajame usaldusväärset poliitilist lahendust rahu ja stabiilsuse tagamiseks Süürias ja piirkonnas laiemalt,» sõnas ta.

EL on olnud Mogherini sõnul Süüria konfliktile lahenduse otsimisel väga aktiivne. «Poliitiliselt oleme toetanud ÜRO juhitud poliitilist protsessi, eriti läbi meie regionaalse algatuse ja dialoogi tähtsate toimijatega piirkonnas,» ütles välispoliitikajuht.

Mogherini lausus BNSile, et poliitiline lahendus Süürias peab olema kohalike juhitud protsess, mida ülejäänud piirkond saab toetada.

«Poliitilised kõnelused peavad edenema ÜRO juhtimisel toetatuna relvarahu efektiivsest jõustamisest kohapeal ja humanitaarabi takistamatust ligipääsust,» ütles ELi esidiplomaat.

«Samuti oleme koondanud laiema rahvusvahelise kogukonna, et kinnitada üle meie ühine toetus süürlastele, muuhulgas konfliktijärgseks perioodiks,» sõnas ta.

ELi välispoliitika kõrge esindaja rõhutas, et Brüssel võõrustas aprilli algul Süüria tulevikukonverentsi ja blokk on olnud konflikti tõttu kannatanud süürlaste peamine doonor. «Oleme alates konflikti algusest eraldanud süüria põgenikele Süürias ja välismaal humanitaar- ja arenguabina 9,4 miljardit eurot.» 

Mogherini ütles BNSile, et EL jätkab tähtsat poliitilist ja humanitaaralast toetust, et aidata Süürial ja selle rahval rahuni jõuda.

12. kuni 14. maini toimuv Lennart Meri konverents arutleb pealkirja all «Pimedaim enne koitu? Sõda usalduse pärast ja kuidas seda võita» maailma ees seisvate tõeliste kriiside üle ning otsib võimalusi, mis neist võiksid kerkida.

Läänemaailma ees seisvatele strateegilistele väljakutsetele aitavad Lennart Meri Konverentsil vastuseid leida Eesti president Kersti Kaljulaid, Soome president Sauli Niinistö, Euroopa Liidu välisteenistuse kõrge esindaja Federica Mogherini, Itaalia endine peaminister Enrico Letta, Itaalia Euroopa asjade minister Sandro Gozi, Gruusia peaminister Giorgi Kvirikashvili, Türgi asepeaminister Mehmet Şimşek, Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis, NATO asepeasekretär Rose Gottemoeller, India endine välisminister Kanwal Sibal ning paljud teised.

Lisaks poliitkutele ja mõttekodalastele osalevad aruteludel kodanikuaktivistid Venemaalt, Valgevenest, Ukrainast. Tõejärgse ajastu ja infosõja teemasid aitavad mõtestada sotsiaalmeedias aktiivsed juhtivad ajakirjanikud nagu Michael Weissja Ahmed Rashid. USA valitsuse uuest välispoliitikast räägivad teiste seas Fordi asepresident Stephen Biegun ning kirjanik ja ajakirjanik Sarah Kendzior. Arutlusele tuleb Euroopa Liidu tulevik, populismi mõju demokraatiale, Venemaa kasvav sõjakus info- ja küberruumis, Süüria jätkuv konflikt, Hiina mõjuvõimu kasv – teemad, mis nõuavad mitte ainult vastuseid vaid ka põhimõttelist kohanemist ja muutusi praeguses maailmakorralduses.

Konverents algab 12. mai õhtul kell 16.30 ning lõpeb 14. mai lõuna ajal. Toimumiskoht on Radisson Blu Sky hotell Tallinna kesklinnas. Töökeel on inglise keel ning osalemine kutsetega. Konverentsi saab jälgida veebiülekande kaudu konverentsi kodulehel.

Lennart Meri Konverentsi korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus koos Lennart Meri Sihtasutusega, toetavad kaitseministeerium, välisministeerium, Elering, Wihuri, NATO, Milrem, BAE Systems, Eesti Idapartnerluse Keskus, Konrad Adenaueri Sihtasutus, Defendec, Hanwha. Konverentsi meediapartner on BNS.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles