Fukushimas hakati taas riisi kasvatama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riisipõld
Riisipõld Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/Scanpix

Kuus aastat tagasi märtsis tabas Jaapani kirdeosa maavärin ja tsunami, mis mõjutas ka Fukushima tuumajaama, mille ühes reaktoris tekkis radioaktiivse aine leke, tuues kaasa tuumaõnnetuse, mille tõttu elanikud tuli evakueerida ja keskkond sai kahjustada.

Jaapani võimude teatel on Fukushima prefektuuris kiirgustase normaalne ja üle mitme aasta esmakordselt algas sel kolmapäeval seal riisitaimede istutamine, edastab japantoday.com.

Riisipõld Jaapanis Fukushimas, pildil maamõõtmine
Riisipõld Jaapanis Fukushimas, pildil maamõõtmine Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Itate külas on kaheksa riisikasvatusega tegelevat farmi, mille töötajad istutavad riisitaimi seitsmele hektarile, samas enne katastroofi oli seal haritavat maad 690 hektarit.

Riisipõld
Riisipõld Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Farmerid lasid enne riisiistutamise algust kontrollida kiirgustaset ja see oli normaalne. Juba üks aasta pärast tuumaõnnetust, 2012. aastal asuti seal katseriisi kasvatama, et näha taimede abil, milline on radioaktiivsuse tase. Nüüdseks on ala ohutuks kuulutatud.

«Tunnen end turvaliselt. Tahame luua sama küla ja põllud, mis olid siin kuus aastat tagasi,» sõnas riisikasvatusframer, 64-aastane Shoichi Takahashi.

Kohalik omavalitsus toetab nii rahaliselt kui põllumajandusmasinatega sealseid riisikasvatajaid, kuid võimaldab ehitada põldude ümber elektriaiad, mis peaks hoidma metssigu eemale.

Riisipõld
Riisipõld Foto: AFOLABI SOTUNDE/REUTERS/Scanpix

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) peadirektori Jose Graziano da Silva teatel on Fukushimas kasvatatav riis turvaline. Siiski on riike, mis pärast 2011. aasta tuumakatasroofi keelasid Jaapani teravilja, riisi ja toiduainete sisseveo ning see sisseveokeeld kehtib seni.

«Meie andmetel on Jaapani kirdeosas kasvatatav toit ohutu. Katastroofist on möödunud kuus aastat, me jätkame sealt pärit toidu kontrollimist. Jaapani valitsus on olnud toetav ja andnud meile kõik vajalikud andmed Fukushima piirkonna kohta,» teatas da Silva, kelle sõnul on ta söönud Kirde-Jaapanis kasvatatud õunu ja pirne.

Jaapanit 11. märtsil 2011 tabanud loodus- ja tuumakatastroofi järel sattus Jaapani majandus, eelkõige põllumajandus, raskesse seisu, kuna osa riikidest ei soovinud enam Jaapani toiduained, kartes, et need on tervisele ohtlikud.

Jaapani välisministeeriumi andmetel kehtestasid Jaapani toiduainete sisseveokeelu üle 30 riigi ja regiooni, kaasa arvatud naaberriigid Lõuna-Korea, Hiina ja Taiwan. Nüüdseks on umbes 20 riiki seda keeldu kas leevendanud või selle täielikult tühistanud.

Jaapani asevälisminister Kentaro Sonoura rõhutas, et kuue aastaga on juba palju ehitatud ja taasloodud, kuid nii looduskatastroofi kui tuumaõnnetuse jäljed on seni näha. Ministri arvates on jaapan juba piisavalt näidanud, et nende tooted ei ole ohtlikud ja selle tõttu peaksid kõik jaapani toidule sisseveokeelu kehtestanud riigid sellest loobuma.

Fukushima linnapea Kaoru Kobayashi loodab, et juba mõne aja pärast on Kirde-Jaapani negatiivne maine kadunud.

Lisaks põllumajanduse uuesti ellu ärkamisele on ka inimesed hakanud piirkonda tagasi tulema. Näiteks üle kuue aasta avati Fukushima prefektuuris Narahas kool, kuna õpilasi oli seal jälle piisavalt ehk üle 100.  

Naraha elanikel lubati linna tagasi kolida ja seda taastama hakata 2015. aastal.

Jaapani Naraha pärast tsunamit ja nüüd
Jaapani Naraha pärast tsunamit ja nüüd Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

11. märtsil 2011 tabas Jaapani kirdeosa maavärin, mille magnituud oli üheksa, tuues kaasa ka tsunami. Looduskatastroofis hukkus või jäi kadunuks umbes 18 000 inimest ning üle 6000 sai vigastada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles