Colombias panid relvad maha esimesed FARC-i mässulised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimesed relvad loovutanud sissid.
Esimesed relvad loovutanud sissid. Foto: HO/AFP

Colombias pani reedel relvad maha esimene vasaksisside rühmituse Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) võitlusrühm, teatasid ÜRO vaatlejad.

"Esimene FARC-i võitlusrühm sai ÜRO missioonilt desarmeerimise sertifikaadi, mis lubab neil ametlikult alustada sulandumist tsiviilellu," kirjutati maailmaorganisatsiooni teadaandes.

Colombia kongress kiitis sel nädalal heaks rahukokkuleppe ratifitseerimisseaduse, mis annab riigi suurimale vasakmässuliste rühmitusele võimaluse osaleda riigi poliitikas. Senat toetas kolmapäeval häältega 52-2 seadust, mis võimaldab Colombia Revolutsiooniliste Relvajõudude (FARC) "poliitilist reintegratsiooni".

FARC-i kaasamine poliitikasse parteina oli üks võtmetähtsusega punktidest novembris sõlmitud rahuleppes, mis lõpetas alates 1964. aastast väldanud relvakonflikti.

Uus seadus tagab endistele sissidele vähemalt viis kohta senatis ja viis kohta esindajatekojas, kuid FARC peab osalema järgmisel aastal valimistel, et need saada.

FARC kavatseb ametlikult muutuda parteiks augustis korraldataval konventsioonil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles