Bildt: lääs on kaotanud osa kunagisest ideoloogilisest vaimust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Carl Bildt reedel Tallinnas Lennart Meri konverentsil.
Carl Bildt reedel Tallinnas Lennart Meri konverentsil. Foto: Raul Mee

Lääs on kaotanud osa oma kunagisest ideoloogilisest vaimust ning muutunud liiga tehnokraatlikuks, lausus Rootsi ekspeaminister Carl Bildt reedel Tallinnas Lennart Meri konverentsil.

Bildt ütles Lennart Meri konverentsil paneeldiskussioonis, et populismiga tegeledes peitub oht populismi kui sellise vastu võitlemises, sest see tekitaks rahvas-eliidi vastu olukorra. Tema sõnul tuleb võidelda populistide ideede vastu.

Pärast võitu sotsialismi ja kommunismi üle on lääs kaotanud osa oma ideoloogilisest vaimust ning see on avanud tee neile, kes on üritanud kasu lõigata kultuurilisest ebakindlusest, ütles samuti Rootsi välisministrina tegutsenud Bildt.

Tema sõnul on liberaalne majandusmudel olnud kolmanda maailma vaesusest väljatõstmisel äärmiselt edukas. "Me oleme äärmise vaesuse kaotamise veerel. Globaalne liberaalne kord on andnud meile kõige parema veerandsajandi maailma ajaloos. See kehtib ka esimese maailma kohta." 

Bildt möönis, et on olemas vähemused, kellel pole nii hästi läinud ning lääs ei ole nende integreerimisega piisavalt hästi hakkama saanud.

"Üks probleeme on liberaalide vastumeelsus kaitsta liberaalse globaalse korra edu. Me oleme end ideoloogiliselt demobiliseerinud," lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles