Soome ekspert: küberrünnaku korraldajad ei olnud superhäkkerid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühel Taiwani arvutikasutajal avanes eile selline vaatepilt.
Ühel Taiwani arvutikasutajal avanes eile selline vaatepilt. Foto: Mark Schiefelbein/AP

Eile üle maailma aset leidnud ulatusliku küberrünnaku korraldajad ei olnud mingid superhäkkerid, ütles täna kompanii F-Secure spetsialist Jarno Niemelä.

Niemelä märkis, et rünnak korraldati aegunud tehnikat ära kasutades. «Ründajad kasutasid haavatavust, mille jaoks on olnud parandus juba pikemat aega saadaval. See rünnak oli tehniliselt 2007. aasta tasemel. Organisatsioonid, millel on tulemüürid ja kaitsesüsteemid korras, ei olnud mingis ohus,» ütles Niemelä STT-le.

Soomes jäi rünnaku mõju väheseks ka seepärast, et arvutikasutajad laevad uuendusi aktiivselt alla ja samuti kasutatakse laialdaselt turvaprogramme.

Niemelä hinnangul levis lunavaraga tehtud rünnak eelkõige riikides, kus kasutatakse vanemaid programmiversioone ja ka piraattarkvara. Rünnaku korraldajad ei paistnud silma eriliste tehniliste oskustega.

«Nad on raha peal väljas olevad kurjategijad. Haavatavus oli avalikult saadaval. Ründajad leidsid valmis murdmiskoodi ja ma ei ole kindel, kas nad ise ka aru said, mida nad olid tegemas. Kui otsida võrdlust, siis siin oli ahv automaadiga,» seletas Niemelä.

Rünnaku korraldajad püüdsid ohvritelt raha välja pressida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles