Poola loodab suhete paranemist Prantsusmaaga Macroni ametiajal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola president Andrzej Duda.
Poola president Andrzej Duda. Foto: SCANPIX

Poola president Andrzej Duda ütles laupäeval, et soovib Prantsusmaa uueks riigipeaks valitud Emmanuel Macroni ametiajal Varssavi ja Pariisi suhetes taaskäivitust.

«Ma loodan, et Prantsusmaa uus president muudab taaskäivituse võimalikuks,» tsiteeris Poola uudisteagentuur PAP Duda sõnu pärast tema telefonivestlust Macroniga.

Duda sõnul kinnitas Macron talle, et soovib häid kahepoolseid suhteid. Nad leppisid kokku, et kohtuvad 25. mail Brüsselis NATO tippkohtumise raames.

Macron ärritas Varssavit, lubades aprilli lõpus, et presidendiks saamise korral algatab ta kolme kuu jooksul Euroopa Liidus meetmed Poola vastu, mis tema hinnangul ei järgi kõiki Euroopa Liidu alusprintsiipe.

Ta süüdistas poolakaid ka sotsiaalses dumpingus ehk madalate tööjõukulude kasutamises välisinvestorite ligimeelitamiseks.

Varssavi ja Pariisi suhted jahenesid juba mullu oktoobris, kui poolakad katkestasid Prantsuse kompaniiga Airbus läbirääkimised 50 Caracal kopteri ostmise üle mitme miljardi euro eest.

Duda sõnul nõustus ta Macroni ettepanekuga kutsuda uuesti kokku nn Weimari kolmnurga istung. Viimati toimus see 2011. aastal, kui Poolas oli võimul liberaalne valitsus. Weimari kolmnurka kuuluvad Prantsusmaa, Saksamaa ja Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles