Vang tahab vahetada mürgisüsti püssikuuli vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kiichiro Sato/AP/Scanpix

Ameerika Ühendriikides Georgia osariigis nõuavad surmamõistetud mehe advokaadid, et mürgisüsti asemel saadetaks nende klient teise ilma püssikuulide all – kuna mürk tekitavat mehele rohkem kannatusi kui põhiseaduse järgi lubatud.

J.W. Ledfordi nimelisele mehele määrati surmanuhtlus aastal 1992 selle eest, et ta pussitas surnuks oma vanurist naabri. 45-aastane mees kannatab advokaatide sõnul kroonilise närvivalu all, mille raviks on ta juba üle kümne aasta saanud spetsiaalset rohtu. Samal rohul olevat aga ka kõrvalmõjud, mis tekitavat surmasüsti saades reaktsioonina talumatuid valusid.

«Seetõttu on tõsine oht, et härra Ledfordi tabab agoonia,» kirjutasid tema juristid avalduses. Säärane stsenaarium liigituks omakorda Ameerika põhiseaduses keelatud julma ja tavapäratu karistamise alla.

Georgias puudub aga surmasüsti kõrval alternatiivne hukkamismeetod. Kokku on Ameerikas kolm osariiki – Mississippi, Oklahoma ja Utah – mis lubavad mahalaskmist lisaks mürgisüstile.

Kohalik kohus lükkas Ledfordi advokaatide protesti tagasi ning viimased lubasid sellega pöörduda kõrgemate instantside poole.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles