Saksa uusnats palus Ungaris asüüli (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Horst Mahler töötas ka uusnatsliku Natsionaaldemokraatliku Partei advokaadina, kuni talt kriminaalse tausta tõttu juura praktiseerimise õigus ära võeti.
Horst Mahler töötas ka uusnatsliku Natsionaaldemokraatliku Partei advokaadina, kuni talt kriminaalse tausta tõttu juura praktiseerimise õigus ära võeti. Foto: MICHAELA REHLE/REUTERS/Scanpix

Holokausti eitamise eest vangi mõistetud tuntud Saksa uusnats Horst Mahler palus asüüli Ungaris, kus ta on vahi all, teatasid täna ajaleht Mitteldeutsche Zeitung ja Ungari politsei.

Leht avaldas Mahleri kirja, mille kohaselt ta palub seoses poliitilise tagakiusamisega Ungari peaministrilt Viktor Orbánilt varjupaika. Mees peeti kinni Austria piiri lähistel Soproni linnas.

Mahler kandis holokausti eitamise ja antisemiitliku õhutustegevuse eest kümneaastast vangistust, kuid kahe aasta eest otsustas kohus, et ta võib raske haiguse tõttu vanglast lahkuda. Mahler pidi eelmise aasta lõpus vanglasse naasma, kuid keeldus.

Saksamaa viimaste aastate üks valjuhäälsemaid neonatsliku ideoloogia kuulutajaid alustas poliitilise ekstremisti karjääri aga hoopis kommunistlikus terroriorganisatsioonis Punaarmee Fraktsioon (RAF).

Aastatel 1970-1980 istus koos Andreas Baaderi ja Ulrike Meinhofiga RAFi esimesse põlvkonda kuulunud Mahler pangaröövi ja muude kuritegude eest vanglas. 1980. aastal aitas tal ennetähtaegselt vabaneda muuhulgas tulevane Saksamaa kantsler Gerhard Schröder.

Pärast vanglast vabanemist sai mehest 1990. aastatel hoopis natsiideoloogia pooldaja, kes kogus tuntust kaitstes 2001-2003 kohtus ärakeelamise eest neonatslikku parteid NPD. Hiljem nimetas ta aga ka seda erakonda enda jaoks liiga leebeks.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles