Itaalia suurim pagulaskeskus tegutses maffia juhtimisel (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Itaalia maffiavastasele võitlusele spetsialiseerunud politseiametnikud.
Itaalia maffiavastasele võitlusele spetsialiseerunud politseiametnikud. Foto: ROBERTO SALOMONE/AFP/Scanpix

Riigi üks suurematest - 1500 migranti majutanud - asüülitaotlejate vastuvõtukeskustest Lõuna-Itaalias Isola di Capo Rizzutos, oli üle kümne aastat maffia kätes, teatas täna politsei. Väidetavalt teenisid klanniliikmed selle pealt miljoneid.

Täna varahommikul toimunud politseireidi käigus vahistati 68 inimest, kellest mitmed olid Arena klanni liikmed.

«Rohkem kui 500 agenti arreteerisid öösel 68 inimest, keda süüdistatakse sidemetes maffiaga, väljapressimises, ebaseaduslike tulirelvade omamises, pettuses, riigivara omistamises ja varguses,» ütles Catanzaro politsei oma avalduses.

Arreteeritute seas oli ka 35-aastane Leonardo Sacco, ametlikult pagulaskeskuse juhtimise eest vastutanud katolikuühingu juht.

Politsei andmetel oligi kogu skeemi võtmeisik Sacco, tänu kellele said pagulaskeskuse toitlustamise ja muude teenuste osutamise lepingud endale maffiaklanni liikmed, omastades seeläbi asüülitaotlejate ülalpidamiseks mõeldud kümneid miljoneid eurosid Euroopa Liidu fondidest.

Itaalia meedia teatel kuulus vahistatute hulka samuti kohalik preester Edoardo Scordio, kel olid väidetavalt seosed maffiaga.

Itaalia pagulaskeskustes kokku elab praegu ligikaudu 175 000 inimest, kelle toidu, riided, keeletunnid, arstiabi ja väikse taskuraha maksab kinni riik.

Itaalia rahandusministri hinnangul on sel aastal vastuvõtukeskusetele eraldatud eelarve 3 miljardit eurot.

2017. aasta jooksul on Itaaliasse saabunud üle 45 000 inimese, mis on 44 protsenti rohkem võrreldes möödunud aasta sama perioodiga.

Antud pagulaskeskus oli võimude jälgimise all olnud pikemat aega: juba 2015. aastal kirjutasItaalia ajakiri L'Espresso oma uurivas reportaažis, et keskuse juhid panevad migrantidele mõeldud raha oma taskusse ning näljutavad seal majutatud sisserännanuid.

Lisaks märkis kohalik prefektuur, et 2014. aastal suurendas keskus majutavate pagulaste arvu kunstlikult kõrgemaks ning omistas olematute migrantide eest saadud toetussummad.

L'Espresso kätte jõudnud politseiraporti andmetel ulatusid numbrid 10 000 euroni päevas. 

Kommentaarid (10)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles