Putin: Põhja-Korea hirmutamine peab lõppema (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjalised pinged Korea poolsaarel on  süvenenud, sest Põhja-Korealt kardetakse uusi tuuma- ja raketikatsetusi.
Sõjalised pinged Korea poolsaarel on süvenenud, sest Põhja-Korealt kardetakse uusi tuuma- ja raketikatsetusi. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Venemaa president Vladimir Putin ütles täna, et Põhja-Korea viimane raketikatsetus oli ohtlik ja hoiatas, et Pyongyangi pole vaja hirmutada ning kutsus üles leidma tekkinud pingetele rahumeelset lahendust.

«Oleme kategooriliselt tuumariikide klubi laiendamise vastu,» lausus Putin Pekingis ajakirjanikele.

«Meie hinnangul on (raketikatsetused) kahjulikud ja ohtlikud,» sõnas ta, lisades, et Põhja-Korea hirmutamine tuleb lõpetada.

Põhja-Korea korraldas eile varahommikul ballistilise raketi katsetuse. Rakett tulistati välja riigi loodeosas asuvast Kusongi linnast kell 5.30 hommikul ja see lendas umbes 700 kilomeetrit, kukkudes Jaapani merre.

Valge Maja teatel kutsus president Donald Trump pärast katsetust üles sanktsioonide karmistamisele Pyongyangi vastu. Washingtoni avalduse järgi kukkus rakett Venemaa territooriumile nii lähedale, et presidendi arvates ei saa Moskva sellega rahul olla.

Vene kaitseministeeriumi hinnangul rakett Venemaale ohuks ei olnud.

«Selle raketi tulistamine Vene Föderatsioonile mingit ohtu ei kujutanud,» teatas ministeerium avalduses.

«Vene raketirünnaku hoiatussüsteemid jälitasid ballistilist sihtmärki selle 23 minuti pikkuse lennu jooksul, kuni selle kukkumiseni Jaapani mere keskossa (umbes 500 kilomeetri kaugusele Vene territooriumist),» öeldi avalduses.

Põhja-Korea on möödunud aasta algusest saadik korraldanud kaks tuumakatsetust ja tulistanud välja üle tosina raketi. Režiimil on kavas välja arendada tuumalõhkepea, mis küüniks Ühendriikide mandriosani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles